JERUZALEM – 8 oktober 2023

Zojuist hebben Karen en Yaïr een update verstuurd, waar we u graag deelgenoot van maken.

“Het aantal doden is nu opgelopen naar 700 en er zijn 2200 gewonden, inclusief zware en degenen die nu in kritieke toestand verkeren. Nog steeds zijn er terroristen bezig op meerdere plekken in het land, die mensen in hun huizen vermoorden, vooral in de grensdorpen. Ook beginnen de raketaanvallen weer vanuit Gaza.

Ruth zou met haar unit de drie doden die daartoe behoorden vandaag gaan begraven, maar dat is niet doorgegaan; ze zijn nog niet geïdentificeerd. Dus zij heeft in plaats daarvan les gegeven aan haar rekruten, die zo snel mogelijk opgeleid moeten worden. De gruwelijke reden daarvoor is dat hun voorgangers omgekomen zijn.

Sam (Shmuel) is erg somber, omdat hij inzit over de veiligheid van zijn vriendin Eden en van zijn zus. Hij heeft in zijn unit de filmpjes gezien van wat er gebeurt met vrouwen die in handen van de terroristen vallen. Eden moet morgen naar haar basis Tze’elim in het zuiden (noordwest van Eilat) reizen. (Militairen dienen in de regel zelf voor vervoer te zorgen om naar hun basis te gaan. Nu dat het openbaar vervoer, met name bussen, zijn ingezet voor de IDF is liften de meest haalbare optie; red.) Zij is een heel zacht, lief meisje dat geen wapen bij zich heeft.

De verhalen die mensen op tv vertellen zijn verschrikkelijk. Een vader die zijn twee dochters niet kon beschermen tegen de vermeende verkrachting van zijn dochters (het laatste wat hij hoorde was het gehijg van een man op de achtergrond (!). Ze zijn gevangen genomen en hij heeft inmiddels alle contact met hen verloren.

Dit is maar één van de vele hartverscheurende verhalen van mensen die aan de regering om antwoorden vragen. Waar was men toen dit in het zuiden al aan de gang was? Hulp kwam veel te laat op gang (terwijl op dit soort scenario’s de afgelopen twee jaar juist op geoefend was!; red.). Zij willen antwoorden hebben over het gebrek aan informatie van de regering: lopen er überhaupt gesprekken met de gijzelnemers over het lot van hun geliefden? Het is oorverdovend stil…

Vanmiddag nog kwamen er terroristen de grens over. Dit is nu precies de reden waarom er een hek tussen Gaza en Israël staat. Deze dreigingen van dat Hamasvolk waren al zo lang dat dit hek destijds is neergezet. Dat het zo simpel opzij geduwd kon worden, zonder dat iemand het zag is onverteerbaar voor alle slachtoffers.

Er zijn 800 families betrokken in deze hel. Mensen zijn hun huizen en schuilkelders uit gesleurd, in elkaar geslagen en vermoord. Baby’s zijn niet ontzien, kinderen worden niet gespaard. Wat een alles verblindende haat, onmenselijk. Alles is een chaos en mensen voelen zich totaal in de steek gelaten.

Onze zus en zwager Tamar en Uzi wonen daar niet ver vandaan en zijn niet echt veilig. Met de dorpelingen houden ze om de beurt de wacht. Wij hebben ze aangeboden om bij ons te komen, maar zij willen huis en haard in deze situatie ook weer niet verlaten.

Met ons gaat het redelijk. Onze kinderen zijn op het moment nog redelijk veilig op hun bases en ons dorp wordt goed bewaakt. We zijn doodmoe van alle spanningen en alle gesprekken met mensen die willen weten hoe het met ons gaat. Wijn diep geschokt over de pro-Palestijnse optochten die in Nederland zijn gehouden…

Tot zover.”

Vanmiddag hebben Karen en Yaïr ook in ons programma Frontline Israel gesproken over de situatie. Klik hier om de uitzending terug te luisteren.
De aankomende week zal iedere dag een uitzending van Frontline Israel worden gepubliceerd met het laatste nieuws rechtstreeks uit Israël.

Ook wijzen we u graag op onze nieuwe pagina Gebed voor Israel waar u gebedspunten aantreft en informatie over hoe u zich bij een gebedsinitiatief kunt aansluiten.

EN / NL/ עב