Kip Katsu, oftwel Japanse kipschnitzel, heeft zijn wortels in de Japanse cultuur en heeft – net als vele andere Aziatische en Portugese gerechten – uiteindelijk zijn weg gevonden naar de smeltkroes van Hawaï. Het is een zeer populair gerecht bij de lokale bevolking en wordt vaak geserveerd met witte rijst en macaroni-salade.

In dit recept worden de kipschnitzels bedekt met een plakkerige honing- en knoflooksaus, vervolgens in dunne reepjes gesneden en geserveerd op een bedje van rijst met een vleugje frisgroen door lente-uitjes en de zwarte sesamzaadjes.

Ingrediënten

Kip
–   1 tot 1,5 kilo kipfilet, geplet tot 1 centimeter dikte
–   100 gram bloem
–   1/2 tl zout
–   1/2 tl knoflookpoeder
–   2 eieren
–   100 gram paneermeel of panko
–   frituurolie

Saus
–   140 ml honing
–   70 ml kikkoman sojasaus
–   65 bruine suiker
–   30 ml azijn
–   3 tl sesamolie
–   1 tl sesamzaadjes
–   5 teentjes knoflook, fijngehakt

Voor het serveren
–   Rijst, bereid volgens de instructies op de verpakking
–   lente-uitjes, dun diagonaal gesneden
–   zwarte sesamzaadjes

Bereidingswijze saus
Combineer alle ingrediënten in een ondiepe pan (deze moet breed genoeg zijn zodat de koteletten erin passen) op hoog vuur. Breng de saus aan de kook, onder voortdurend roeren. Zet het vuur lager en laat het vier minuten koken, blijf roeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. De saus moet een beetje dikker worden. Houdt het warm.

Bereidingswijze kip
De kipfilet is makkelijk te pletten door het tussen twee grote vellen plastic huishoudfolie te leggen en vervolgens met een vleeshamer het plat te slaan. Als alternatief op de vleeshamer kun je ook een deegroller gebruiken. Zorg dat er geen gaten in het vlees komt!

Zet drie kommen neer. Meng bloem met het zout en knoflookpoeder. Klop in een andere kom drie eieren los. In de derde doe je het paneermeel of panko.
Haal de koteletten één voor één door de bloem, haal het vervolgens door het eimengsel en bedek ze tenslotte met de broodkruimels. Bak ze licht goudbruin en gaar. Houd ze warm totdat alle schnitzels gebakken zijn.

Serveren
Schep rijst op ondiepe borden; één bord per kipschnitzel.
Werk vervolgens met één kotelet tegelijk: bedek de schnitzels met de warme saus en leg ze op een snijplank. Snijd de kip met een groot mes diagonaal in dunne reepjes. Schuif het mes in de lengte onder de reepjes kip zodat het de vorm van de schnitzel behoud en leg het voorzichtig over de rijst. Bestrooi met zwarte sesamzaadjes en dun gesneden lente-uitjes.

Bron: Kosher.com

EN / NL/ עב