Vanavond begint Chanoeka en traditie is dat er tijdens dit achtdaagse lichtjesfeest latkes worden gegeten. Maar hoe maak je eigenlijk de perfecte latkes?

We houden er ook van om onze latkes te beleggen met een scala aan heerlijke keuzes, van zoet tot hartig en van gewoon tot buitengewoon: zelfgemaakte appelmoes, roomkaas en gerookte zalm, pulled brisket Israëlische salade of zelfs pastrami en mosterd.

Krokante aardappel latkes maken is een vaardigheid die elke joodse kok wil beheersen. Het is geen groot geheim, het vereist slechts een paar eenvoudige stappen om elke keer knapperige, heerlijke latkes te garanderen. We hebben een korte video om u precies te laten zien hoe en onder de video het recept:

Ingrediënten
• 5 grote aardappelen, geschild
• 1 kleine ui
• 2 eieren licht geklopt
• ¼ kopje paneermeel, matse meel of bloem
• 1½ theelepel grof zout (1 theelepel bij gebruik van koosjer zout)
• versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
Rasp aardappelen grof of fijn, al naar gelang uw voorkeur. Rasp de ui fijn
Leg de geraspte aardappelen en ui in een schone theedoek en knijp ze stevig uit tot al het vocht eruit is gespoten.
Doe de uitgelekte aardappelen en ui in een grote kom en voeg de eieren, paneermeel, zout en peper toe.
Verhit de 2,5 cm olie in een grote pan en laat 6 tot 8 eetlepels mengsel in hete olie vallen. Gebruik de achterkant van een lepel om elke latke plat te kloppen. Doe er zoveel mogelijk in de pan zonder te verdringen. Als je ze te dicht bij elkaar zet, worden ze drassig.
Bak 3 tot 4 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de randen; herhaal de procedure tot je klaar bent met al het beslag.
Dep overtollige olie af met keukenpapier en serveer warm met de gewenste topping.


Bronvermelding:
Datum:        10-12-2020
Auteur:        Joop Soesan
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב