“Hij valt de enige echte Joodse staat aan en probeert ons de boeien om te slaan”, zei de Israëlische premier over Karim Khan.

In zijn eerste substantiële reactie op aanklachten die bij het Internationaal Strafhof zullen worden ingediend, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag dat de beschuldigingen ‘misleidend’ waren.

De beschuldigingen van hoofdaanklager Karim Khan van het ICC tegen Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant omvatten onder meer de uithongering van burgers; het opzettelijk veroorzaken van “groot lijden”; opzettelijk doden; het opzettelijk richten op burgers; uitroeiing en/of moord; vervolging; en andere ‘onmenselijke daden’.

In een interview met  ABC News  op dinsdag deed Netanyahu de beschuldigingen van Khan aan het adres van de Israëlische leiders af als “meer dan schandalig.

‘Hij zei dat we water weigeren? Hij maakt een volkomen valse beschuldiging, hier en overal elders. Wij leveren nu bijna de helft van het water van Gaza. Voor de oorlog leverden wij slechts 7%. Dit is volledig het tegenovergestelde van wat hij zegt”, zei Netanyahu tegen  George Stephanopoulos van ABC .

‘Hij zegt dat we mensen uithongeren? We hebben met 20.000 vrachtwagens een half miljoen ton voedsel en medicijnen geleverd. Deze man is erop uit om Israël te demoniseren. Hij doet geweldig werk”, vervolgde de premier.

Netanyahu viel het besluit van Khan aan om de arrestatie van Hamas-terreurleiders  Yahya Sinwar ,  Ismail Haniyeh  en  Mohammed Deif te eisen  als onderdeel van de zaak, en zei: “Dat is hetzelfde als zeggen, na 11 september: ‘Nou, ik vaardig arrestatiebevelen uit tegen George Bush. , maar ook voor Bin Laden. Of na de Tweede Wereldoorlog: ‘Nou, ik vaardig arrestatiebevelen uit voor de FDR, maar ook voor Hitler.’

De Brits-Pakistaanse aanklager “giet benzine op het vuur van het antisemitisme dat zich over de hele wereld verspreidt”, beschuldigde Netanyahu.

“Hij valt de enige echte Joodse staat aan en probeert ons de handboeien om te doen”, zei Netanyahu, eraan toevoegend dat Khan “valse symmetrie en valse feiten creëert, en dat hij het internationale gerechtshof ernstig onrecht aandoet.”

Gevraagd naar beschuldigingen dat Jeruzalem de vermeende “hongersnood” in Gaza zou hebben uitgelokt, vertelde Netanyahu aan Stephanopoulos, dat Hamas-terroristen de 20.000 hulpvrachtwagens plunderen die de Joodse staat sinds 7 oktober heeft binnengelaten.

“We hebben geen doelbewust  hongerbeleid  ”, zei hij. “In feite voeren wij het tegenovergestelde beleid: maximale humanitaire hulp toestaan, mensen uit de gevarenzone halen, terwijl Hamas mensen in gevaar houdt.

“We hebben miljarden sms-berichten, telefoontjes en folders naar mensen gestuurd, iets doen wat geen enkel leger en geen enkele regering heeft gedaan in de moderne stedelijke oorlogsvoering – het verrassingselement opgeven”, voegde Netanyahu eraan toe.

De premier benadrukte dat “serieuze landen”, waaronder de  Verenigde Staten , de beschuldigingen van Khan niet serieus nemen en zei dat hij niet bang is om gearresteerd te worden door een van de 124 leden van het ICC over de hele wereld.

“Ik maak me helemaal geen zorgen over onze status. Ik denk dat de aanklager zich zorgen moet maken over zijn status, omdat hij het ICC in werkelijkheid in een paria-instituut verandert. Mensen zullen het gewoon niet serieus nemen; ze zien het als een gepolitiseerde zaak”, beweerde Netanyahu.

“Ik hoop dat de rechters niet bevestigen wat hij zegt, want dan worden ze een kangoeroerechtbank. Israël voert een rechtvaardige oorlog – niet alleen de onze, niet alleen onze oorlog, we voeren de oorlog van alle democratieën”, zei hij.

Khan kondigde zijn actie tegen Israël   maandag aan tijdens een interview met CNN . In een verklaring die na het interview werd gepubliceerd, zei Khan dat hij “redelijke gronden had om aan te nemen” dat Netanyahu en Gallant strafrechtelijke verantwoordelijkheid dragen voor “oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid” gepleegd door de IDF sinds Hamas 1.200 mensen in Israël heeft vermoord.

Echter, “de onafhankelijke rechters van het Internationaal Strafhof zijn de enige scheidsrechters over de vraag of aan de noodzakelijke norm voor het uitvaardigen van arrestatiebevelen is voldaan”, aldus de verklaring.

Een panel van drie rechters uit de Kamer van vooronderzoek van het ICC zal nu de aanvraag van de aanklager voor de arrestatiebevelen beoordelen.

De aanklachten wegens oorlogsmisdaden zijn “niet alleen gericht tegen de premier van Israël en tegen de minister van Defensie”,  waarschuwde Netanyahu  in een eerste reactie die maandagavond op zijn sociale media-accounts werd geplaatst. “Het is gericht tegen de hele staat Israël. Het is gericht tegen de IDF-soldaten, die met opperste heldenmoed strijden tegen de gemene Hamas-moordenaars.”

“Met welke brutaliteit durf jij een vergelijking te maken tussen Hamas – dat onze broeders en zusters heeft vermoord, verbrand, afgeslacht, verkracht en ontvoerd – en de IDF-soldaten die een rechtvaardige oorlog voeren die ongeëvenaard is, met een moraal die ongeëvenaard is? ” vroeg hij, en voegde eraan toe: “Ik herhaal wat ik zei aan de vooravond van Jom HaShoah [Holocaustherdenkingsdag] in Jeruzalem. Als premier van Israël beloof ik dat geen enkele druk, geen besluit, geen internationaal forum ons ervan zal weerhouden degenen aan te vallen die ons proberen te vernietigen.”


Datum: 21-05-2024

Auteur: Akiva van Koningsveld

Beeld:Premier Benjamin Netanyahu spreekt tijdens een persconferentie in Jeruzalem, 31 maart 2024. Foto door Marc Israel Sellem/POOL.

Website: https://www.jns.org/in-abc-interview-netanyahu-slams-outrageous-claims-by-icc-prosecutor/

EN / NL/ עב