Na ruim negen maanden in Rusland gevangen te hebben gezeten op beschuldiging van drugssmokkel, is Naama Issachar teruggekeerd naar Israël. Ze vloog vanuit Moskou terug naar Tel Aviv met het vliegtuig van premier Netanyahu. Volgens bronnen is de vrijlating onderdeel van een overeenkomst tussen Moskou en Israël.

Ambtenaren van de Israëlische ambassade in Moskou brachten Issachar naar het vliegveld. Daar werd zij herenigd met haar moeder in een emotioneel treffen.

Moeder en dochter spraken met premier Netanyahu en zijn vrouw. Daarna gingen ze naar het vliegtuig. Netanyahu was in Moskou om Poetin op de hoogte te brengen van de details van het vredesvoorstel van president Trump.

Enkele uren voor aankomst van Netanyahu had president Poetin Naama Issachar gratie verleend. Hier is vorige week in Jeruzalem tijdens de Holocaust bijeenkomst over onderhandeld.

Ingesloten video
“Het is heel ontroerend jullie te zien”, zei de premier tegen Naama en haar moeder. “Nu keren we terug naar huis.”

“Het was geen gemakkelijke nacht, ik heb misschien een uur geslapen,” zei Yaffa Issachar, de moeder van Naama. “Ik ben opgewonden. Ik heb het me vaak voorgesteld, zij ook. Maar we hadden nooit gedacht dat de premier haar zou komen halen, ‘zei Yaffa op het vliegveld. De beproeving ‘is voorbij, dankzij de hele Israëlische natie’, zei ze.

“Nu wil ik wil iedereen bedanken,” vertelde Issachar verslaggevers na de landing op Ben Gurion Airport, “en dan snel naar huis.

“Ik ben nog steeds in shock vanwege de hele situatie. Bedankt voor alles.”

Donderdagavond bedankte de moeder van Yaffa “iedereen…voor de hulp die we hebben ontvangen, in het bijzonder premier Netanyahu, president Poetin, de nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat. Bedankt aan de groep vrienden en supporters van Naama, de activisten en de vrijwilligers. Het moment is aangebroken, Naama is thuis en is enthousiast over de kleine dingen, een bad, bestek en glas, dingen die ze tien maanden niet had. “

“In de nabije toekomst,” vervolgde ze, “zal ze kunnen herstellen. Ze is overweldigd door emotie. Ze heeft lang gewacht en wist niet eens wanneer het zou gebeuren.


Bronvermelding
Datum:        30-01-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Koby Gideon (GPO)
Website:      https://www.joods.nl/


 

EN / NL/ עב