De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, sprak zijn 26 Europese collega’s toe tijdens een toespraak voor de Raad Buitenlandse Zaken van de EU, een primeur voor een lid van de Israëlische regering sinds Tzipi Livni in 2008.

In zijn opmerkingen zei Lapid dat het “geen geheim” is dat hij een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen steunt, maar hij merkte op dat de voorwaarden voor een vredesakkoord momenteel niet aanwezig zijn.

Een toekomstige Palestijnse staat moet een democratie zijn die vrede zoekt met Israël“, zei hij.

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij alle humanitaire activiteiten ten gunste van de Palestijnen steunde en alle inspanningen om hun economische situatie te verbeteren.

Josep Borrell, Hoge Commissaris voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, heette Lapid welkom in Brussel. In een verklaring zei hij dat het bezoek van laatstgenoemde een kans bood voor een “nieuwe start” in de betrekkingen tussen Israël en de EU, die volgens hem aanzienlijk waren verslechterd tijdens de ambtstermijn van Benjamin Netanyahu.

“Het is belangrijk dat de nieuwe Israëlische regering hier naar Brussel komt. Dit is een kans voor een nieuwe start, om de relatie met Israël nieuw leven in te blazen vanuit het oogpunt van onze bilaterale betrekkingen, maar ook van de situatie in het Midden-Oosten”, zei Borrell.


Bronvermelding:
Datum:         15-07-2021
Beeld:          Pixabay
Website:      brabosh.com


 

EN / NL/ עב