Nieuwbakken parlementslid Anna Paulina Luna staat opnieuw in het nieuws, deze keer in Israël. Ze trok de aandacht van de lokale media nadat zij onthulde dat zij een aanhanger is van het Messiasbelijdende Jodendom.

Linkse Amerikaanse media bekritiseerden Luna nadat zij in interviews had verzwegen dat haar grootvader van vaderskant, Heinrich Mayerhofer, een Duitse soldaat was in de Tweede Wereldoorlog. De krantenkoppen beweerden dat hij een nazi was, maar er is geen bewijs dat hij zich identificeerde met de nazi partijpolitiek. Veel Duitse soldaten deden dat toen niet. Luna reageerde dat haar overgrootvaders van moederskant allebei aan de geallieerde kant hadden gediend.

Wat the Washington Post en Vanity Fair, en later soortgelijke media in Israël, stoorde was dat Luna tegelijkertijd haar naziverleden leek te verbergen en leek te verwijzen naar een soort persoonlijke Joodse erfenis. Om eerlijk te zijn, de koppen hier gaven ook een verkeerd beeld van wat het congreslid zei.

Hoewel Luna beweert een “klein deel” Asjkenazische afkomst te hebben (een oncontroleerbare bewering), verklaarde ze dat ze ten minste een deel van haar jeugd in het Messiaans-Joodse geloof is opgevoed. Luna’s moeder bevestigde dat Luna’s vader, George Mayerhofer, zich tot het Messiaanse geloof had gewend nadat hij zijn drugsverslaving had overwonnen en dit had doorgegeven aan zijn dochter. “Hij werd uiteindelijk clean en ging naar een Messiaans-Joodse kerk in Orange County. Hij bracht Anna naar de dienst en zij begroef hem volgens Joods gebruik,” vertelde Monica Luna aan The Washington Post.

Veel gelovigen in Jezus, vooral in de Verenigde Staten, behoren tot het Messiasbelijdende Jodendom of tenminste delen daarvan, en Messiasbelijdende synagogen hebben vaak meer niet-Joodse dan Joodse gemeenteleden.

Er ontstaat vaak verwarring wanneer een niet-Joodse gelovige de term “Messiaans-Joods” op dezelfde manier gebruikt als “christen”, of misschien beter gezegd, als een denominatie zoals “baptist” of “methodist”. In deze context verwijzen zij gewoonlijk naar religieuze banden in plaats van naar etniciteit. Luna, bijvoorbeeld, werd het eerste lid van het Congres dat zichzelf openlijk beschreef als “Messiaans-Joods” in de jaarlijkse “Faith on the Hill” enquête van het Pew Research Center.

De verwarring is begrijpelijk. Wanneer iemand die niet als Jood is geboren zich later identificeert als een volgeling van het reguliere Jodendom, betekent dit gewoonlijk dat hij zich heeft bekeerd, waardoor hij in het Jodendom lid wordt van zowel de geloofsgemeenschap als het Joodse volk – een “lid van de stam”, zoals vaak wordt gezegd.

Het was interessant om op te merken dat de meeste Israëlische media die het verhaal versloegen het Messiasbelijdende Jodendom erkenden als een stroming van het Jodendom. Dit soort stilzwijgende erkenning van het Messiasbelijdende Jodendom was een decennium geleden ongehoord, toen bijna alle Israëlische nieuwsberichten er naar verwezen als een christelijke sekte of frauduleuze christelijke missiebeweging.


Bronvermelding:
Datum:        14-02-2023
Auteur:        Ryan Jones
Beeld:          PA-EFE / Michael Reynolds
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב