Nu het aantal Israëli’s dat tegen COVID-19 is gevaccineerd meer dan 5 miljoen bedraagt ​​en het land minder dan 100 nieuwe dagelijkse gevallen meemaakt, beëindigde de regering haar mandaat voor buitenmaskers op zondag, wat leidde tot een wijdverbreide viering en dwong mensen om diepgewortelde gewoonten gevormd door iets meer dan een jaar te veranderen.

‘Ik vergat dat ik het droeg. Ik liep naar buiten en vergat hem af te doen,’ zei Harold, een immigrant uit Chicago, terwijl hij zijn masker afzette op het trottoir voor een apotheek in de Jeruzalemse voorstad Ramat Bet Shemesh.

“Buiten voel ik me als een vlinder die uit de cocon is bevrijd”, zei hij enthousiast. “Maar ik heb nog steeds schroom van schroom van dichtbij.”

Terwijl mensen nu buiten zonder masker mogen lopen, gelden de oude regels nog steeds binnenshuis op locaties zoals winkels, winkelcentra en gebedshuizen en sommige mensen lijken moeite te hebben met schakelen. Terwijl de meeste mensen in deze buitenwijk van Jeruzalem hun masker op zondag verwijderden, bleef een aanzienlijke minderheid die dragen, en velen in het plaatselijke winkelgebied hielden ze op hun kin voor gemakkelijke toegang bij het betreden van winkels.

De algehele naleving van het maskermandaat was echter al enige tijd aan het afnemen voordat de regel van zondag veranderde, waarbij lokale media eind vorige maand berichtten dat de Israëlische politie officieren had opgedragen af ​​te zien van actieve handhaving.

Israëli’s doen zondag hun gezichtsmasker af in Jeruzalem. Krediet: Ohad Zwigenberg

Tijdens een foto-opname op een school in Jeruzalem op zondagochtend, drong premier Benjamin Netanyahu er bij het publiek op aan om de resterende richtlijnen in de nasleep van de verandering te blijven naleven, waarbij hij verklaarde dat maskers “in gebouwen en klaslokalen moeten worden gedragen” en waarschuwde dat ” we zijn nog niet klaar met het coronavirus. “

“Het is een geweldig gevoel” en een “enorm cadeau” om zonder masker te gaan, vertelde Mor, een ultraorthodoxe shopper in het Big Shopping Center van de stad, aan Haaretz.

“Ineens voelt alles anders aan. Mijn kinderen gaan weer naar school en alles is weer normaal ”, zei hij, verwijzend naar de hervatting van de voltijdse lessen naast de intrekking van het maskermandaat op zondag.

Een herstelde  COVID- patiënt die inmiddels is ingeënt, zei dat hij al een tijdje geen masker meer heeft gedragen, maar dat hij zich wel iets meer ontspannen voelt omdat de regel betekent dat hij niet in aanraking komt met de politie. Maar, zei hij, zijn dochter is een ander verhaal. Een aantal van haar vrienden is onlangs besmet met het virus, waardoor de meeste van haar klas in quarantaine gingen, een traumatische ervaring voor een jong kind. “Mensen maken mentaal een overgang naar bevrijding”, zei hij.
————————-

Bronvermelding:
Datum:        18-05-2021
Auteur:         Sam Sokol
Beeld:          Pixabay.com
Website:      Jonet.nl


 

 

EN / NL/ עב