Vandaag hebben we in het programma Brachot baBoker (Zegeningen in de ochtend) een begin gemaakt met het nadenken over Psalm 121. Daarbij kwamen we bij onze zoektocht het onderstaande filmpje op het spoor. Klik om het plaatje om het filmpje te bekijken en te luisteren.

De croissants (?) en cola moeten maar even wachten; het is tijd voor Psalm 121. De groep orthodoxe Joden zingt vol bezieling én meerstemmig het lied waarin ze belijden dat hun hulp van God komt.

De video begint voorzichtig aan een hit te worden, met inmiddels meer dan 1,5 miljoen kijkers.

Even was het de vraag of de orthodoxe Joden in het Hebreeuws, Jiddisch of Russisch zingen, maar we weten we nu dat de groep in het Hebreeuws en Ivriet zingt. Ze zingen de letterlijke tekst uit de Hebreeuwse Bijbel van Psalm 127:1 en 121:4.

Behalve dat Psalm 121 voor veel gelovigen een geliefde Psalm is om te zingen, maakt deze voor Joden ook deel uit van de liturgie bij speciale gelegenheden. In de video wordt de Bar Mitzwah van de zoon van één van mannen gevierd.

Op tafel staat ‘challe’, een gevlochten brood, dat met de sjabbat wordt gegeten. Het deeg wordt bestrooid met maan- of sesamzaad.

De tekst
Im HaShem Lo Yivneh Bayit
Shav Amlu Bonav Bo
Im HaShem Lo Yishmor Ir
Shav Shakad Shomer

Hinei Hinei Lo Yanum
Lo Yanum v’Lo Yishan
Lo Yanum v’Lo Yishan
Shomer Yisrael.

Vertaling
Als de HEER het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers;
als de HEER de stad niet bewaakt, vergeefs doet de wachter zijn ronde. Psalm 127:1

Nee, hij sluimert niet, hij slaapt niet, de wachter van Israël. Psalm 121:4

EN / NL/ עב