Tijdens een “complexe” operatie overdag in Nuseirat werden Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrey Kozlov en Shlomi Ziv geborgen. • Grenspolitie Ch. Insp. Arnon Zamora stierf aan verwondingen opgelopen tijdens de reddingsmissie.

Israëlische troepen hebben zaterdag vier gijzelaars gered van twee afzonderlijke locaties in Nuseirat in de centrale Gazastrook.

Een strijder van de Yamam National Counter-Terrorism Unit van de grenspolitie raakte dodelijk gewond tijdens de reddingsmissie.

Ch. Insp. Arnon Zamora werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en werd kort daarna dood verklaard.

Ch. Insp. Arnon Zamora stierf aan verwondingen opgelopen tijdens de redding van vier gijzelaars uit de Gazastrook, 8 juni 2024. Krediet: Israëlische politie.

De vier gijzelaars werden allemaal ontvoerd door Hamas-terroristen van het Supernova-muziekfestival nabij Kibbutz Re’im tijdens het bloedbad van 7 oktober.

Argamani, een student aan de afdeling Information Systems Engineering van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beersheva, was vijf dagen te kort voor haar 26e verjaardag toen ze werd ontvoerd. Ze werd op een andere locatie in het Nuseirat-kamp vastgehouden, honderden meters verwijderd van de plaats waar de drie mannelijke gijzelaars werden vastgehouden.

Noa Argamani wordt gevangengenomen, 7 oktober 2023. Bron: Screenshot

De vrijgelaten gevangenen verkeren in goede medische toestand en worden bewaakt in het Sheba Medical Center in de wijk Tel Hashomer in Ramat Gan.

“De hele natie eert de dappere strijders die vandaag hun leven riskeerden om levens te redden. Eens te meer hebt u bewezen dat Israël zich niet overgeeft aan terrorisme en handelt met creativiteit en moed die geen grenzen kent om de gijzelaars naar huis te brengen”, zei premier Benjamin Netanyahu zaterdag.

“Wij willen dit ook in de toekomst blijven doen. We zullen niet ophouden totdat we de missie hebben voltooid en alle gijzelaars naar huis hebben teruggebracht – zowel de levenden als de doden”, voegde hij eraan toe.

Netanyahu heeft ook een video vrijgegeven van een telefoongesprek tussen hem en Argamani

“Hoe voel je je?” vroeg de premier.

“Ik ben erg opgewonden,” antwoordde Argamani. “Ik heb al zo lang geen Hebreeuws gesproken.”

Netanyahu voegde eraan toe: “We hebben jullie geen moment opgegeven. Ik weet niet of je het geloofde, maar wij geloofden het wel en ik ben blij dat het werkelijkheid is geworden.”

Minister van Defensie Yoav Gallant zei dat hij “dolblij” was dat de gijzelaars thuis waren, en voegde eraan toe dat het leger “zou blijven vechten” totdat elke gevangene is teruggekeerd.

Oppositieleider Yair Lapid zei: “Noa, Shlomi, Almog en Andrey: we hebben op jullie gewacht, en we wachten nog steeds op iedereen. Iedereen.”

Hij sprak zijn waardering uit tegenover de veiligheidstroepen voor de ‘moedige en moedige’ operatie en noemde deze ‘een groot licht in de verschrikkelijke duisternis’.

De Israëlische autoriteiten hebben ook beelden vrijgegeven van Argamani, die een van de meest herkenbare Israëlische gijzelaars is geworden en zich herenigt met haar vader na acht maanden in Hamas-gevangenschap.

Noa’s moeder, Liora, wordt met terminale hersenkanker opgenomen in het Ichilov-ziekenhuis van het Sourasky Medisch Centrum in Tel Aviv. Noa werd zaterdagavond herenigd met Liora in het ziekenhuis van Tel Aviv.

Het Hostage and Missing Families Forum bracht een verklaring uit waarin de ‘heroïsche operatie’ om de vier gevangenen terug te halen, werd geprezen en de ontwikkeling werd beschreven als een ‘wonderbaarlijke triomf’.

“Nu, met de vreugde die over Israël heen spoelt, moet de Israëlische regering zich haar belofte herinneren om alle 120 gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden terug te brengen – de levenden voor rehabilitatie, de vermoorden voor de begrafenis”, aldus het forum.

“We blijven een beroep doen op de internationale gemeenschap om de nodige druk uit te oefenen op Hamas om de voorgestelde deal te accepteren en de andere 120 gijzelaars vrij te laten die in gevangenschap worden vastgehouden; elke dag is er een dag te veel”, voegde het eraan toe.

Kort nadat het nieuws naar buiten kwam, gingen beelden van een badmeester in Tel Aviv die de ontwikkeling deelde onder een meeslepend applaus van zwemmers viraal.

Maandag maakte de IDF bekend dat vier Israëlische mannen die op 7 oktober door Hamas-terroristen waren gegijzeld, in gevangenschap zijn omgekomen in Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook.

“IDF-functionarissen hebben de families van Haim Perry, Yoram Metzger, Amiram Cooper en Nadav Popplewell, die op brute wijze naar de Gazastrook zijn ontvoerd, geïnformeerd dat ze niet langer leven en dat hun lichamen worden vastgehouden door de terroristische organisatie Hamas”, aldus het leger. .

Eerder op maandag maakte de IDF bekend dat het lijk van  Dolev Yehud , een Israëlische paramedicus die door Hamas-terroristen werd vermoord tijdens de aanval op kibboets Nir Oz, zich op het terrein van de kibboets bevond.

Vorige maand hebben Israëlische troepen de lichamen van gevangenen Shani Louk, 22, Amit Bouskila, 28, Ron Benjamin, 53, en Itzhak Gelerenter, 56, geborgen tijdens een nachtelijke operatie in  Rafah  in het zuiden van Gaza.

Eveneens in mei werd Lior Rudaeff dood verklaard, precies zeven maanden nadat werd aangenomen dat hij tijdens de invasie van 7 oktober door Hamas-terroristen was ontvoerd.

Dagen eerder werden nog twee Israëlische slachtoffers dood verklaard: Elyakim Libman, 23, een bewaker op het Supernova-muziekfestival die vermoedelijk gegijzeld was maar wiens lichaam werd gevonden op Israëlisch grondgebied, en Dror Or, 49, die naar Gaza werd ontvoerd. van kibboets Be’eri.

In februari bevrijdden Israëlische troepen de gijzelaars Fernando Simon Marman, 60, en Norberto Louis Har, 70, tijdens een nachtelijke inval in Rafah. Het tweetal werd op 7 oktober tijdens een bezoek aan kibboets Nir Yitzhak naar Gaza ontvoerd.

Eind oktober, Pvt. Ori Megidish werd door Israëlische troepen bevrijd tijdens een inval in de Gazastrook nadat hij op 7 oktober was ontvoerd uit de Nahal Oz-basis van de IDF.


Datum: 8-06-2024

Auteur: Charles Bybelezer
Afbeelding: De bevrijde gijzelaars Andrey Kozlov, Almog Meir Jan en Shlomi Ziv arriveren op 8 juni 2024 in het Sheba Medical Center in Ramat Gan. Foto door Avshalom Sassoni/Flash90.
Bron: www.JNS.org
EN / NL/ עב