De rechtbank van Jeruzalem heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) gesommeerd bijna 150 miljoen dollar aan schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van mensen die zijn vermoord tijdens terreuraanslagen.

De beslissing volgt op een rechtszaak die was aangespannen door Shurat Hadin* namens familieleden van slachtoffers van een aantal terreuraanvallen, waarvan de meesten zijn uitgevoerd tijdens de Tweede Palestijnse Intifada vanaf het jaar 2000. In een eerdere uitspraak van de rechtbank in 2019 luidde het oordeel, dat de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie samen met andere betrokkenen aansprakelijk zijn voor de gepleegde aanvallen.

In haar beslissing van afgelopen vrijdag oordeelde de rechtbank van Jeruzalem, dat de vergoedingen uit de belastinggelden die Israël namens de Palestijnen int zouden kunnen worden betaald. Shurat Hadin had verzocht om een vergoeding van meer dan $2 miljard.

De rechtbank heeft de Israëlische Staat tot volgende maand de tijd gegeven om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing zou het de uitspraak nietig willen laten verklaren. Dat zou Israël kunnen overwegen als het vreest, dat de bevriezing van de fondsen de Palestijnse regering – die al krap bij kas zit – zou kunnen destabiliseren.

“We zullen desnoods twintig jaar lang blijven doorvechten en niet rusten voordat we gerechtigheid hebben bereikt voor de terreurslachtoffers”, zei Nitsana Darshan-Leitner, het hoofd van Shurat Hadin.

Hussein al-Sheikh, de Palestijnse functionaris die de communicatie van de Palestijnse Autoriteit met Israël coördineert, noemde de uitspraak van het hof “piraterij en diefstal van Palestijns geld”.

In juli 2019 oordeelde rechter Moshe Drori van de districtsrechtbank van Jeruzalem, dat de PA en PLO geen overheidsinstanties zijn die immuniteit kunnen claimen voor schadeclaims. Hij citeerde ook het langdurige beleid van de PLO van het betalen van de salarissen aan gevangengenomen terroristen en aan de families van Palestijnen die zijn gedood tijdens het uitvoeren van aanslagen, en zei dat zowel de PA als de PLO een rol hebben gespeeld bij het aanzetten van het Palestijnse publiek tot het aanvallen van Israëliërs.

 

*een NGO Israëlische burgerrechtenorganisatie die zich d.m.v. rechtszaken richt op het vertegenwoordigen van terreurslachtoffers, en Joodse en Israëlische doelen.

 

___________________________________
Bronvermelding
Auteur: Times of Israel
Datum: 27 april 2020
website: www.timesofisrael.com
Afbeelding: Flash90 Politie en paramedici inspecteren de omgeving nadat een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in een spitsbus in de buurt van de wijk Gilo in Jeruzalem tijdens de Tweede Intifada (18 juni 2002).
___________________________________

 

EN / NL/ עב