In een persverklaring drong de woordvoerder van de Israëlische politie er bij de Israëli’s op aan om tijdens de Hoge Heilige Dagen geweren bij zich te dragen voor hun persoonlijke veiligheid.

De woordvoerder van de Israëlische politie opperde dinsdag in een persverklaring dat Joden wapens zouden moeten dragen op Jom Kippoer.

De aanbeveling kwam in een bericht over de paraatheid van de politie omdat de nadering van de Joodse Hoge Heilige Dagen een verhoogd veiligheidsrisico met zich meebrengt.

Als onderdeel van de maatregelen die het publiek zou moeten nemen, benadrukte hij dat burgers wapens zouden moeten dragen en getraind zouden moeten zijn in het gebruik ervan.

De woordvoerder van de Israëlische politie, commandant Eli Levi, merkte op dat de politie haar paraatheid op belangrijke locaties in heel Israël opvoert.

“Zoals elk jaar, ter voorbereiding op de Hoge Heilige Dagen, is het niveau van paraatheid verhoogd in bepaalde gebieden, met de nadruk op steden zoals Jeruzalem, Tel Aviv, en gebeds- en uitgaansgelegenheden,” zei Levi.

Hij verklaarde verder dat Israël in de weken voorafgaand aan de Hoge Heilige Dagen te maken heeft met ernstigere bedreigingen voor de openbare veiligheid als gevolg van misdaad en terreur.

Israeli Border Police forces are seen confronting Palestinian men in Jerusalem’s Old City on April 17, 2022 (credit: MARC ISRAEL SELLEM/THE JERUSALEM POST)

“Nu, een paar dagen voor Jom Kippoer en tijdens de feestdagen, zijn er tientallen waarschuwingen. Samen met de escalerende ophitsing tot terreur op social media, heeft dit ertoe geleid dat de Israëlische politie duizenden agenten, grenspolitie en vrijwilligers heeft ingezet,” verklaarde hij.

Levi legde verder uit dat het Israëlische veiligheidsapparaat zich op dit moment concentreert op het stoppen van terreurdaden voordat ze plaatsvinden, het in staat zijn om onmiddellijk te reageren als ze toch plaatsvinden en al het mogelijke doen om het publiek veilig te houden.

Levi: Israëliërs moeten wapens dragen

Maar om het publiek veilig te houden, stelt Levi, moet het publiek actief deelnemen aan zijn eigen persoonlijke veiligheid. Dat wil zeggen dat het publiek wapens zou moeten dragen, zegt hij.

“Vandaag,” zei Levi, “herhalen we de oproep van de korpschef en het hoofd Operaties en roepen we het publiek op om wapens te dragen en getraind te worden in het gebruik ervan wanneer dat nodig is, om hun wapens te dragen tijdens deze dagen, zelfs in gebedsplaatsen en familievermaak.”

De woordvoerder van de Israëlische politie ging ook in op gewelddadige criminaliteit in Israël, vooral in de Arabische sector van het land. Hij wees op de voortdurende inspanningen van de politie om dergelijk geweld te bestrijden, in het bijzonder via de inbeslagname van wapens, en zei dat elk vuurwapen, explosief of granaat die wordt teruggevonden, kan voorkomen dat het zijn weg vindt naar degenen die van plan zijn terroristisch geweld te plegen.

Levi waarschuwde ook voor het herbergen van illegale inwoners die op illegale wijze Israël zijn binnengekomen.

“Het allerbelangrijkste,” voegde hij er tot slot aan toe, “is dat u onmiddellijk melding maakt van elke ongewone gebeurtenis waarbij u betrokken bent of waaraan u wordt blootgesteld en van alle publicaties die aanleiding geven tot bezorgdheid over het aanzetten tot terreur en geweld op sociale netwerken.”

Yair Lapid maakt bezwaar

Oppositieleider Yair Lapid heeft woensdag in een paar berichten op X, voorheen Twitter, bezwaar gemaakt tegen oproepen aan burgers om wapens te dragen in synagogen.

Lapid bekritiseerde premier Netanyahu, die volgens hem de controle over zijn regering kwijt is.

“Netanyahu is de controle over zijn ministers kwijt. Iedereen voert zijn eigen beleid,” zei Lapid. “Burgers oproepen om gewapend naar de synagoge te komen op Jom Kippoer is geen veiligheidsbeleid, maar gevaarlijk populisme, dat ingaat tegen het standpunt van de Shin Bet – chaos.”

“In plaats van weg te rennen van de problemen naar Californië, zou Netanyahu zijn onverantwoordelijke ministers in toom moeten houden en moeten werken om de situatie te kalmeren,” voegde Lapid eraan toe.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
20-09-2023

Auteur:
Jerusalem Post Staff

Beeld
POLICE PATROL outside al-Aqsa Mosque amid clashes in the area this week.(photo credit: YONATAN SINDEL/FLASH90)

Website:
www.jpost.com

EN / NL/ עב