Israël, een land dat voor meer dan de helft uit woestijn bestaat, wordt erkend als wereldleider op het gebied van waterbeheer en technologie en produceert 20% meer water dan het nodig heeft.

Een groep Israëlische deskundigen op het gebied van watertechnologie heeft Zuid-Afrika bezocht om hun geavanceerde oplossingen te delen met plaatselijke functionarissen, zo maakte de Zuid-Afrikaanse Zionistische Federatie maandag bekend.

De delegatie bestond uit Yechezkel Lifshitz, directeur-generaal en voorzitter van het bestuur van de overheidsinstantie voor water en afvalwater in Israël, en Dr. Yehonatan Bar-Yosef, projectmanager waterkwaliteitsbeheer en ecologie bij Keren Kayemet LeIsrael – het Joods Nationaal Fonds.

De deskundigen hadden een ontmoeting met vertegenwoordigers van de stad Tshwane, in het kader van een seminar dat werd geopend door burgemeester Cllr Cilliers Brink.

“Een kans om te leren van een land dat erin geslaagd is om ernstige waterschaarste te overwinnen, mag je niet missen,” zei Cilliers Brink. “Deze lessen kunnen goed van pas komen bij de ontwikkeling van de waterveiligheidsstrategie van de stad als onderdeel van de implementatie van haar Klimaatactieplan.”

Israël, een land dat voor meer dan de helft uit woestijn bestaat, wordt erkend als wereldleider op het gebied van waterbeheer en technologie, dat 20% meer water produceert dan het nodig heeft en meer dan 90% van zijn afvalwater hergebruikt, en is bereid om zijn expertise met Zuid-Afrika te delen.

“Het Israëlische model richt zich op een geprofessionaliseerde organisatie met betrekking tot water, waar sterke samenwerking wordt bevorderd tussen overheidsdepartementen en tussen alle belanghebbenden die samen aan tafel zitten,” zei Lifshitz, terwijl hij gedetailleerde informatie gaf over hoe het Israëlische systeem voor waterbeheer is ontwikkeld en uitleg gaf over hoe Zuid-Afrika een soortgelijk model zou kunnen gebruiken.

Bar-Yosef besprak hoe de staat Israël het duurzame beheer van zijn watervoorraden heeft aangepakt, als een natie die in dorre, woestijnachtige omstandigheden leeft.

“Klimaatverandering vereist dat we waterbeheer op lange termijn benaderen, met de ontwikkeling van grotere watervoorraden tegen de achtergrond van de nieuwste technologische oplossingen op gebieden als lekdetectie, ontzilting en afvalwaterfiltratie,” zei hij.

Israël kan Afrika hulp bieden
Volgens de Israëlische ambassadeur in Zuid-Afrika, Eliav Belotsercovsky, kan Israël Zuid-Afrika belangrijke expertise bieden om de problemen aan te pakken.

“Manieren vinden om samen te werken met Israël zal Zuid-Afrika helpen om een betere toekomst te creëren voor de gemeenschappen die lijden onder de gevolgen van waterschaarste,” zei hij.

Michael Kransdorf, voorzitter van het Joods Nationaal Fonds van Zuid-Afrika, benadrukte dat Israëlische technologie al een impact heeft in Zuid-Afrika.

“Tot nu toe hebben Israëlische technologie en innovatie meer dan een half miljoen Zuid-Afrikanen toegang gegeven tot schoon water,” zei hij. “Het bezoek van de Israëlische waterdelegatie aan Zuid-Afrika bevestigt opnieuw de noodzaak voor Zuid-Afrika om zijn banden met Israël te versterken, dat een toegewijde partner blijft voor ontwikkeling in ons land en op het hele continent.”

De delegatie werd mogelijk gemaakt door een strategisch partnerschap tussen SAZF, Joods Nationaal Fonds Zuid-Afrika (JNF SA) en de Israëlische ambassade in Zuid-Afrika, en werd ondersteund door Keren Kayemet Le Israel (KKL- JNF).

Naast het seminar zullen de Israëlische experts ambtenaren en gemeenten in andere regio’s van Zuid-Afrika ontmoeten, waaronder Kwa-Zulu Natal en de Westkaap, om advies te geven over verschillende aspecten van watertechnologie, innovatie en beheer.

“Zuid-Afrikanen lijden onder de weigering van de Zuid-Afrikaanse regering om Israël en de Palestijnse Autoriteit als afzonderlijke en verschillende entiteiten te behandelen. Deze focus op het Israëlisch-Palestijnse conflict verhindert dat levensveranderende en vaak goedkope Israëlische wateroplossingen de arme en achtergestelde gebieden in Zuid-Afrika bereiken,” zegt Rowan Polovin, nationaal voorzitter van SAZF.

“De Verenigde Arabische Emiraten, India, China en anderen hebben gekozen voor een meer pragmatische, ontkoppelde benadering tussen Israël en de Palestijnen, waardoor ze afzonderlijke relaties met beide kunnen onderhouden en kunnen profiteren van Israëlische oplossingen op het gebied van technologie, landbouw, gezondheid en water,” concludeerde hij.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
13-7-2023

Auteur:
Jerusalem Post Staff

Beeld:
Israeli water experts from KKL-JNF at Tshwane House. (photo credit: Mosala Silas Nyawusa/CUERIUS DIGITAL STUDIO

Website:
www.jpost.com

 

 

EN / NL/ עב