Het Israëlische Sheba Medical Center, dat meer dan 300 Covid-19 patiënten heeft behandeld, heeft een maand lang met succes een luchtfiltratie- en desinfectie­systeem van de Israëlische startup Aura Air getest, en gaat dit op proef in veel ziekenhuisruimten plaatsen.

Het luchtfilter- en rookdetector systeem van Aura Air is ontwikkeld door de broers Eldar en Aviad Shnaiderman, en sinds vorig jaar op de martkt in de VS. In dat land zijn drie pilot studies afgerond, die een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit hebben laten zien – in een Hilton hotel, een conferentiezaal in een commercieel gebouw en een woonappartement.

In laboratorium experimenten bleek het luchtfilter voor rond de 99 procent effectief tegen de griepvirussen H1N1 en H5N1, schrijft Israel21c.

‘We begonnen de samenwerking met het Sheba Medical Center in een poging om verontreinigingen in het ziekenhuis te verminderen, en toen kwam het coronavirus’, zei Roy Friedberg, vice-president van Aura Air. ‘Bij de testen richten we ons nu op het zuiveren en desinfecteren van de lucht van ernstige virussen, waaronder het corona­virus,’ zei hij.

De tweede fase van het pilot-onderzoek is nu begonnen in het Sheba Medical Center. Het systeem wordt geplaatst in laboratoria, waar het virus wordt gediag­nosti­ceerd, medische staf­kamers, operatiekamers van patiënten die met het virus zijn gediagnosticeerd, en kamers van risico­patiënten. Tegelijkertijd zal een klinische en micro­biologische proef worden uitgevoerd.

Het pilot-onderzoek in het Sheba Medical Center sluit aan bij andere onderzoeken die het bedrijf uitvoert op soortgelijke virussen. Dit gebeurt in samenwerking met zijn strategische partner, Beth-El Industries, een Israëlisch bedrijf dat geavanceerde luchtfiltratiesystemen maakt die wereldwijd door civiele en militaire sectoren worden gebruikt.

Vanwege de indrukwekkende resultaten van Aura Air op antibacterieel gebied, verwacht Friedman financiering van de EU te ontvangen. ‘Het doel is oplossingen te vinden voor infecties in gesloten ruimten in het algemeen, en het coronavirus in het bijzonder’. Het bedrijf heeft een subsidie van 1,5 miljoen dollar ontvangen van de Israel Innovation Authority en haalt momenteel 5 miljoen dollar op bij investeerders.


Bronvermelding
Datum:        10-05-2020
Auteur:        Redactie Israeltoday.nl
Beeld:         Courtesy
Website:      https://israeltoday.nl/


 

EN / NL/ עב