Maar er is veel verdriet om de gegijzelden die nog steeds in handen zijn van Hamas.

Duizenden Israëli’s kwamen zaterdagavond samen op het “Gijzelingsplein” in Tel Aviv, velen euforisch over de gewaagde operatie om vier gevangenen uit Gaza te redden, zelfs terwijl ze een deal met Hamas eisten om de vrijheid van de resterende 120 Israëli’s die door de terroristen worden vastgehouden, veilig te stellen.

Tijdens een complexe operatie overdag in het hart van een drukke woonwijk, bevrijden Israëlische troepen uit Hamas-gevangenschap Noa Argamani, 26, Almog Meir Jan, 21, Andrey Kozlov, 27 en Shlomi Ziv, 40.

“Ik was zo opgewonden dat ons leger mensen levend terugbracht dat ik huilde”, vertelde Jimmy Miller, een neef van Shiri Bibas, zaterdag aan JNS tijdens de bijeenkomst.

“Ik was opgewonden om Noa Argamani, wiens moeder zo ziek is, levend te zien. Vorige week was ik bij de moeder van Almog Jan Meir, we spraken elkaar op het podium. Het was echt verbazingwekkend om te zien dat er mensen zijn die daar vandaan kwamen, liepen, ademden en er functioneel uitzagen”, voegde hij eraan toe.

Bibas werd ontvoerd uit haar huis in Kibboets Nir Oz tijdens het bloedbad van Hamas op 7 oktober, samen met haar man en zonen, Ariel, 4, en Kfir Bibas, toen 10 maanden oud. In november kondigde Hamas de dood van Shiri en de kinderen aan. In reactie daarop zei de IDF alleen dat het “de juistheid van de informatie aan het beoordelen was”.

“Ik zou graag willen dat ze allemaal weer bij elkaar komen in dezelfde situatie. Ik hoop dat het zo snel mogelijk zal gebeuren. We weten dat niet iedereen bovengronds wordt vastgehouden en dat sommigen in de tunnels zitten. Zoveel tijd in de tunnels, het is niet hetzelfde als in een huis zijn,” zei Miller.

“We kunnen zien dat er Gazanen zijn die onze gijzelaars in hun huizen houden. We moeten naar Rafah gaan en proberen onze mensen te vinden”, voegde hij eraan toe.

Israëli’s verzamelen zich op het “Gijzelingsplein” in Tel Aviv, 8 juni 2024. Foto door Yair Palti.

Vered Yablonka, de moeder van Hanan Yablonka, sprak haar grote opluchting uit dat de vier gevangenen naar huis waren teruggekeerd.

“Ik ben zo blij dat ze levend zijn teruggekomen, want mijn zoon en anderen niet”, vertelde ze zaterdagavond aan JNS.

Vorige maand heeft de IDF de lichamen van Hanan Yablonka, 42, geborgen, samen met die van Orión Hernández Radoux, 30, en Michel Nisenbaum, 59, die op 7 oktober werden gedood en vervolgens door Hamas-terroristen naar Gaza werden ontvoerd.

“Het is opwindend om te zien hoe de IDF ze eruit haalt in een ‘supermissie’. Maar er zijn nog steeds 120 families van wie de geliefden in Gaza worden vastgehouden en ik ben er niet zeker van dat het leger iedereen op deze manier kan terugbrengen,” zei Yablonka .

“Ik ben er niet zeker van dat een missie als deze op elk moment kan worden gerepliceerd. Ik denk dat een deal meer mensen zou terugbrengen”, voegde ze eraan toe.

Desalniettemin, vervolgde Yablonka “dit is het leger waar wij in geloven, dit is het sterke leger van het volk Israël. Ze zullen sterk blijven. We weten dat een officier tijdens de missie is gesneuveld, en we staan achter zijn familie. De soldaten zijn als onze kinderen.”

Hoofdinspecteur Arnon Zamora van de grenspolitie raakte dodelijk gewond tijdens de reddingsmissie van zaterdag en werd kort daarna dood verklaard in het ziekenhuis.

Ondanks de bezwaarde harten waren veel mensen zaterdagavond juichend, sloegen de handen ineen en zongen “Am Yisrael Chai” (‘Het volk van Israël leeft’). Anderen dansten bij de lange lege Sjabbat-tafel die ter ere van de overgebleven gevangenen in het midden van het Gijzelaarsplein was opgesteld.

Sigal Rotman, 59, uit kibboets Degania Bet, een vriend van de familie van gevangene Carmel Gat, vertelde JNS dat het nieuws haar grote vreugde bracht en dat de “opwinding haar in tranen achterliet.

Ruby Chen, de vader van Itay Chen, 19, wiens lichaam in Gaza door Hamas-terroristen wordt vastgehouden sinds hij werd gedood tijdens de invasie van 7 oktober, was eveneens in conflict.

“Het is een moeilijke dag met veel emoties”, vertelde Ruby Chen tijdens de rally aan JNS. “Aan de ene kant zijn we erg blij voor de vier families, maar er wachten nog 120 anderen en ik denk dat iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat alle gijzelaars er niet op deze manier uit zullen komen.

“De internationale gemeenschap moet dit stoppen. Ze moeten druk uitoefenen op Hamas, en alle organisaties die het nog steeds steunen over de hele wereld, om naar de onderhandelingstafel te komen en een deal uit te werken,” voegde Chen eraan toe.

Ruby Chen, de vader van Itay Chen, 19, wiens lichaam wordt vastgehouden door Hamas-terroristen in Gaza sinds hij werd gedood tijdens de invasie van 7 oktober, op “Gijzelingsplein” in Tel Aviv, 8 juni 2024. Foto door Amelie Botbol.

Hamas heeft naar verluidt de laatste Israëlische gijzelings-staakt-het-vuren-overeenkomst verworpen en beweert dat deze fundamenteel verschilt van die van de Amerikaanse president Joe Biden op 31 mei.

De terreurgroep verklaarde dat het voorstel “geen permanent staakt-het-vuren belooft, de bezettingstroepen zullen in Gaza blijven en wanneer ze de gijzelaars ontvangen, zullen ze de vernietiging van onze natie hernieuwen.”

Hamas eist een einde aan de oorlog en de terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook, twee voorwaarden die Jeruzalem verwerpt.

Yehuda Cohen hold a photo of his son Nimrod, a soldier presumed alive after being kidnapped by Hamas terrorists near Kibbutz Nirim on Oct. 7,  at “Hostage Square” in Tel Aviv, June 8, 2024. Photo by Amelie Botbol.

“I have mixed feelings,” Yehuda Cohen, the father of Nimrod Cohen, a soldier presumed alive after being kidnapped by Hamas terrorists near Kibbutz Nirim on Oct. 7, told JNS at the rally Saturday.

“We zijn erg blij voor de vier families die hun dierbaren levend hebben teruggekregen, maar tegelijkertijd zijn we bang dat dit het bereiken van een nieuwe overeenkomst [met Hamas] zou kunnen vertragen of zelfs verhinderen,” vervolgde hij.

“Mijn zoon is een soldaat die ver beneden in de tunnels zit. Geen enkele militaire operatie zal hem terugbrengen, zelfs legerfunctionarissen hebben dat gezegd”, voegde hij eraan toe.


Datum 9-06-2024
Auteur: Amelie Bothol
Afbeelding: Mensen zingen “Am Yisrael Chai” voor een lege Shabbat-tafel op “Gijzelingsplein” in Tel Aviv, 8 juni 2024. Foto door Amelie Botbol.
Bron: www.JNS.org
EN / NL/ עב