JERUZALEM – Laat me glashelder zijn: elke gezagsgetrouwe Israëlische burger heeft het absolute recht om de Tempelberg te bezoeken. Dat geldt ook voor elke Jood en Christen en mensen zonder geloof van over de hele wereld, net zoals moslims dat recht hebben. De Tempelberg is niet alleen heilig voor moslims. Het is heilig voor ons allemaal.

Het is precies de plaats waar de Eerste Joodse Tempel stond, gepland door David, de grote Israëlitische koning, en gebouwd door zijn zoon, koning Salomo.Het is precies de plaats waar de Tweede Joodse Tempel werd gebouwd.

Het is de plaats waar de Heer Jezus Christus wandelde, predikte en de tafels van de corrupte geldwisselaars in de tempel omverwierp. De Romeinen verwoestten die Tempel en verbrandden de stad Jeruzalem in 70 na Christus omdat ze Joden haatten. Inderdaad, ze gingen verder met het vermoorden van een miljoen Joden om ons te beletten soevereiniteit te krijgen over ons eigen land, het land en de stad die God aan het Joodse volk gaf, te beginnen met het Verbond van Abraham.

De internationale verontwaardiging die losbarst, is dus een schande. Christenen over de hele wereld zouden zich moeten scharen achter het recht van Israëli’s om hun religieuze vrijheid uit te oefenen om de Tempelberg te bezoeken en onze soevereiniteit over de site uit te oefenen. Ja, Israël heeft een vredesverdrag met Jordanië dat het Hasjemitische Koninkrijk een speciale rol geeft bij het in stand houden van de moslimsites op de berg.

En Israël neemt dat verdrag zeer serieus en beschermt het recht – en de vrijheid van toegang – voor alle gezagsgetrouwe moslims die de Rotskoepel willen bezoeken en willen bidden in de Al Aqsa-moskee. Maar nogmaals, laten we duidelijk zijn: niets in die overeenkomst weerhoudt joden en christenen ervan om daar te bezoeken. Niets in die overeenkomst weerhoudt Israëlische burgers of functionarissen ervan om daar een bezoek te brengen. Dat de wereld Israël veroordeelt voor het uitoefenen van onze rechten is beledigend en buiten de perken. Toch wordt Israël van alle kanten aangevallen omdat een Israëlische Jood een wandeling maakte op de Tempelberg.

Zoals ALL ISRAEL NEWS gisteren meldde, veroordeelden de Verenigde Staten onmiddellijk het bezoek – dat minder dan 15 minuten duurde – door Itamar Ben Gvir, de nieuwe minister van Nationale Veiligheid van Israël, al een zeer controversiële figuur in zijn eigen recht.

“Ambassadeur (Tom) Nides is heel duidelijk geweest in gesprekken met de Israëlische regering over de kwestie van het behoud van de status quo op de heilige plaatsen van Jeruzalem”, zei de Amerikaanse ambassade in een verklaring. “Acties die dat voorkomen zijn onacceptabel.” Verschillende Arabische staten veroordeelden het bezoek.

De VAE karakteriseerde het bezoek van Ben Gvir als “de bestorming van de binnenplaats van de Al Aqsa-moskee door een Israëlische minister onder de bescherming van Israëlische troepen.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië veroordeelde de stap ook als een “provocerende actie van een Israëlische functionaris die de Al Aqsa-moskee bestormde”

Jordanie sprak zich ook uit. Nu, niet verrassend, komen ook de Verenigde Naties in actie. Met alle respect, zo’n brouhaha beloont en voedt alleen radicale islamitische extremisten zoals Hamas en anderen die willen voorkomen dat alle Joden en christenen ooit de Tempelberg bezoeken.

Dat gezegd hebbende, ben ik het niet eens met de timing van Ben Gvir. Wat heeft het voor zin om in de allereerste week van de nieuwe regering van Israël een internationaal en regionaal gevecht te kiezen? De Israëlische premier Benjamin “Bibi” Netanyahu moest naar verluidt zijn allereerste staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten uitstellen – blijkbaar volgende week – vanwege het stof dat opstijgt. Het is de vijfde keer dat Bibi een bezoek aan de VAE uitstelt – vier tijdens zijn laatste ambtstermijn als premier, en nu dit.

Niet goed. Ik maak me grote zorgen over de geschiedenis, overtuigingen, uitspraken en zeer provocerende acties van Ben Gvir door de jaren heen. Maar ik steun ondubbelzinnig zijn recht om de Tempelberg te bezoeken. Zijn liefde voor de Joodse geschiedenis is bewonderenswaardig. Zijn gevoel voor timing laat echter te wensen over.


Bronvermelding:
Datum:        04-01-2023
Auteur:         Joël Rosenberg
Beeld:           Israëlische veiligheidstroepen escorteren een groep religieuze Joden terwijl ze de Tempelberg bezoeken, ook bekend als Haram al Sharif, in de oude stad van Jeruzalem, 31 maart 2022. Foto door Jamal Awad/Flash90
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב