Israël is begonnen met het opheffen van de beperkende maatregelen voor het land vanwege het Coronavirus, maar ‘67-plussers’ moeten onder volledige lockdown blijven. Ze hebben onze hulp hard nodig.

Israel Relief Aid heeft dozen met corona-benodigdheden gekocht en ingepakt voor ouderen die hulp nodig hebben. De pakketten zijn inclusief mondkapjes en latex handschoenen, omdat die niet in de winkels verkrijgbaar zijn. Deze actie om in Jeruzalem, één van de grootste besmettingshaarden van het coronavirus in Israël, te helpen loopt al de hele maand.

Jeruzalem is niet vergeten
Midden in de Heilige Stad heeft Israel Relief Aid een container gelost met humanitaire hulp voor het Talpiot Aid Center. Deze hulpcontainer is verzonden door vrijgevige mensen uit Nederland vanuit hun liefde voor Israël.

Wat zat er in de container?

  • 1520 paar nieuwe crocs-schoenen
  • 1800 pakjes damesverband
  • 240 toilettassen voor vrouwen
  • 420 toilettassen voor mannen
  • 18 grote dubbele zakken met kleding
  • 587 dozen met kleding.

Managers van hulpcentra uit Nazareth en Haifa in het noorden, en uit Netanya, Rishon LeZion, Bat Yam, Jeruzalem en Tel Aviv gelegen in de centrale regio van Israël kwamen hun voertuigen volladen met hulppakketten uit deze container. We hebben erop toegezien dat Jeruzalem niet werd vergeten en hebben 282 dozen toegewezen voor distributie aldaar.

Nadat de hulpcontainer gedeeltelijk was gelost werd die vervolgens verder vervoerd naar de zuidelijke stad Beer Sheva, waar de hulpcentra van zowel daar als die van Sderot en Kfar Saba hun voertuigen met de pakketten hebben kunnen volladen. In totaal zijn 14 hulpcentra in verschillende steden hiermee geholpen. Eén hulpcontainer heeft ruimte voor een enorme hoeveelheid aan hulpgoederen en de kosten voor zo’n dure kledingvoorraad zijn het zeker waard.

De container heeft slechts één dag bij de douane doorgebracht voordat hij werd ingeklaard. Om dit mogelijk te maken hebben we niet eens onze eigen faciliteit, onze eigen vrachtwagen of onze eigen chauffeur hebben hoeven in te zetten.

Israel Relief Aid maakt gebruik van Fast-Flow-technologie en Direct Source Giving wat onze organisatie uniek maakt. Er zijn daardoor geen enorme bedragen aan donorgelden nodig om een gebouw, bedrijfsauto’s, onroerendgoedbelasting, verzekeringen of magazijnpersoneel te betalen – gelden waarvan donoren denken dat die direct naar hulp gaan, zoals wel gebeurt bij zoveel van de andere grote hulporganisaties in Israël.

Hulp met behoud van waardigheid
De moeilijkheden van nieuwe immigranten in Israël zijn talrijk en zorgelijk:
Ze moeten een nieuwe taal leren om borden, kranten, medische kranten, schoolkranten, enz. te kunnen lezen,
een baan vinden (zonder het Hebreeuws voldoende machtig te zijn of in het bezit te zijn van een in Israël geldig diploma),
een betaalbaar onderkomen vinden (op het “halve” salaris van Israël),
toegang krijgen tot allerlei diensten (lastig als je nog niet voldoende Hebreeuws leest); leren hoe gebruik te maken van het OV en ondertussen de kinderen helpen succesvol mee te kunnen komen op school.

Financieel raken de middelen vrij snel op. Nieuwe immigranten krijgen het echt moeilijk wanneer er geen geld meer is om in de maandelijkse behoeften te voorzien. Dat is de reden waarom nieuwe immigranten één van de segmenten van de Israëlische armoede zijn die Israel Relief Aid blijft helpen. Velen arriveren in Israël met slechts twee koffers per persoon en merken al snel dat ze winter- of zomerkleding of -schoenen nodig hebben. Dan duurt het niet lang voordat ze terechtkomen bij een welzijnscentrum in ons netwerk van hulpverleningscentra.

Vóór de coronapandemie nodigde het hulpnetwerk van Israel Relief Aid nieuwe immigranten uit Jeruzalem uit voor een gratis lunch met een bandoptreden. Driehonderd van hen kwamen daar op af.

Aan het einde van de “Jerusalem Exploring Day” ontvingen de nieuwe immigranten een boek in het Russisch over de geschiedenis van Israël en Jeruzalem en de vooruitzichten.

Mei-actie: Corona noodpakketten voor ouderen in lockdown in Nazareth Ilit
De 60-plussers die in armoede leven zijn bang om nu naar buiten te komen en hebben geen eten. Laten we zowel hen als de in quarantaine geplaatste gezinnen in het noorden helpen.

Hoe kunt u Israël helpen?
Hiram-programma – financiering voor de verscheping van containers voor Israëli’s in armoede, nieuwe immigranten, overlevenden van de Holocaust, enz.
Groepen: kledinginzamelingsacties

Maandelijkse Actiefonds –specifiek voor hulpacties voor Israëlische gezinnen onder de armoedegrens.

Manna-programma – sponsor voedselpakketten voor Israëli’s die leven onder de armoedegrens

Voor meer informatie, ga naar www.israelrelief.org.il

EN / NL/ עב