Israël zal zo’n NIS 250 mln extra moeten inhouden op de belastinginkomsten die Israël namens de Palestijnse Autoriteit int, nadat werd vastgesteld dat de PA extra geld overmaakte naar gevangen terroristen die geïnterneerd zijn in Israël en naar de families van dode terroristen.

Volgens de Israëlische wet moeten alle monetaire fondsen die door de Palestijnse Autoriteit aan families van terroristen worden gegeven, worden ingehouden op de belastingen die Israël voor de PA verzamelt.

In 2018 betaalde de PA een half miljard shekels aan terroristen die opgesloten waren in de gevangenissen van Israël, wat resulteerde in een gelijkwaardige verlaging van het bedrag dat door Israël aan de PA werd overgedragen.

Nu is gebleken dat nog eens zo’n NIS 241.000.000 (ca. €63 miljoen) werd gegeven aan families van terroristen, waardoor Israël wordt verplicht een soortgelijk bedrag in te houden van belastingoverdrachten aan de PA.

De wet, die in februari 2019 werd aangenomen, concludeerde dat “veiligheidsfunctionarissen alle fondsen zullen onderzoeken die de PA betaalt aan terroristen of hun families. Alle fondsen worden automatisch van de overgemaakte bedragen afgetrokken.”

Geconfronteerd met enorme bezuinigingen op de belastinginkomsten op basis van het pro-terreurbeleid voor de betaling van de Palestijnen, verklaarde Abbas in februari 2019 dat hij door zou gaan met het betalen van terreur uitkeringen, zelfs als deze betalingen alle PA-fondsen zouden hebben uitgeput.

“We hebben fondsen die worden tegen gehouden door [Israël]. Ze verzamelen voor ons deze belastingen. Ze verzamelen deze bij de handelaren, omdat ze de poorten en de grenzen controleren en overdragen aan ons nadat ze vooraf een korting van 3% hebben afgenomen. Bovendien zei Israël dat de Palestijnse regering geld aan terroristen betaalt. Wie zijn deze ’terroristen’? De martelaren, de gevangenen en de gewonden,” zei Abbas tijdens zijn speech.

“[Het is waar dat] sinds 1965, wij hen en hun families hebben betaald. Nu heeft Israël besloten om dit bedrag af te trekken van de belasting die het voor ons int. In feite hebben we besloten om alle belastinggelden te weigeren. We willen het niet [meer hebben]. We willen geen belastinggeld. Laat ze het houden. Als we slechts 20-30 miljoen shekels overhielden, wat de [maandelijkse] som is die voor de families van de martelaren wordt betaald, zouden we het hun nog steeds betalen. Als de PA niets anders heeft dan dat bedrag, zal ik het uitbetalen aan de families van de martelaren, de gevangenen en de gewonden”, aldus Abbas afgelopen februari.

 

 

 

EN / NL/ עב