Israel’s Defensie Establishment zal een extra muur langs de noordelijke grenshekken met Gaza beginnen te bouwen om de gemeenschappen te beschermen na de laatste drie infiltraties binnen de twee weken tijd, meldt Israëls Channel 12.

Volgens een reportage op de nieuwssite van Channel 12 is het ministerie van Defensie van plan om een 6 meter hoge verdedigingsmuur binnen Israëls grenzen te plaatsen die een lengte van 9 km zal hebben lopend langs Route 34 tussen de gemeenschappen Yad Mordechai en S’derot.

De geraamde kosten komen uit op tientallen miljoenen shekels. Het ministerie van Defensie en het Bureau van de minister-president zijn op het moment in overleg waar het budget daarvoor vandaan moet komen. Deze muur, dat dient als aanvullende bescherming van de nabijgelegen bewoonde gebieden tegen terroristische infiltraties, komt bovenop de aanleg van een andere barrière namelijk grote zandbermen en het planten van bomen. Dit laatstgenoemde obstakel gaat er komen ter bescherming tegen dreigingen zoals anti-tankvuur dat vanuit de Gazastrook komt, volgend op de dood van een Israëlisch burger afgelopen mei door een Kornet anti-tankraket dat op zijn auto was afgevuurd.

De aanleg van Israëls nieuwe en verbeterde barrière bij de Gazastrook – zowel boven- als ondergronds – wordt tegen de zomer van 2020 verwacht te zijn afgerond. Het doel hiervan is de dreiging van ondergrondse terreurtunnels die onder de grens doorlopen en uitkomen in Israëls grondgebied weg te nemen. Deze tunnels worden door terroristen in Gaza gebruikt om aanvallen op Israëlische burgers in het zuiden uit te voeren.

Echter, terwijl het werk aan de barrière aan de gang was slaagden zes bewapende Palestijnen er in minder dan twee weken tijd in het zuiden van Israël binnen te dringen voordat de IDF de confrontatie met hun aanging en hun doodde.

Afgelopen zondag schoot Israëls leger 26-jarige Marwan Nasser dood die het vuur op hen opende terwijl hij het zuiden van Israël probeerde binnen te dringen. Aan Israëlische zijde raakte niemand gewond en de omliggende gemeenschappen waren niet in onveiligheid gebracht.

Tijdens zijn begrafenis droeg Nasser een groene bandana dat wordt geassocieerd met Hamas’ militaire vleugel, de Izzadin al-Qassam Brigades.

Het incident vond plaats 24 uur nadat de IDF troepen vier zwaar bewapende Palestijnen hadden gedood die poogden binnen te dringen met RPG’s (rocket-propelled grenades) , AK-47 geweren and granaten.

Hoewel het nog onbekend is welke groep achter deze verijdelde aanslag zit, wijst Defensie Hamas volledig aan als de verantwoordelijke.

De vier terroristen zijn geïdentificeerd als voormalige Hamasleden: 21-jaar oude Abdullah Ismail al-Hamaida, 19-jaar oude Abdullah Ashraf al-Ghomri, 20-jaar oude Ahmad Ayman al-Adeini en 21-jaar oude Abdallah al-Masri, allen uit Deir al-Balah in centrale Gazastrook.

Op 1 augustus j.l. raakten een IDF officier en twee soldaten gewond en werd een Hamas-militant gedood tijdens een vuurgevecht aan de grens in de buurt van Kissufim in zuid-Israël.

De als geïdentificeerde Hani Abu Salah, die lid was van de Hamas grenswacht, bleek de broer te zijn van Fadi Abu Salah, een gehandicapte Palestijnse man die afgelopen mei door de IDF was doodgeschoten tijden één van de wekelijkse “Great March of Return”-protesten langs de grens. Eerstgenoemde droeg een uniform en was bewapend met granaten en een Kalashnikov toen hij Israëls grondgebied infiltreerde.

Ongeveer 70.000 Israeli’s wonen langs de grens met Gaza. In de vijf jaar volgend op operatie Protective Edge in 2014 is er een toename van het aantal mensen dat naar dat gebied verhuist waargenomen. Het laatste jaar zijn er echter tien oplaaiingen van gewelddadig conflict  geweest wat de inwoners dwingt hun dagelijkse leven te onderbreken en in de schuilkelders te verblijven, aangezien zij slechts maximaal 15 seconden vluchttijd hebben. Afgelopen mei was de laatste hevige opleving van geweld waarbij 700 raketten op het zuiden van Israël waren afgevuurd. Vijf burgers vonden hierdoor de dood.

Bron: jpost.com, door Anna Ahronheim

Foto: Een inwoner van Nahal Oz loopt langs een betonnen muur dat een kleuterschool beschermt die net buiten de noordgrens met Gaza ligt.

EN / NL/ עב