“Een groot gevaar staat voor onze deur. De staat Israël weet niet hoe hij met een aardbeving moet omgaan, en het aantal slachtoffers zal waanzinnig hoog zijn.”

De verwoestende aardbeving die Turkije en Syrië heeft verwoest, heeft de aandacht van de Israëlische leiders getrokken.

Iedereen weet, of neemt tenminste aan, dat Israël op een dag zal worden getroffen door een nieuwe zware aardbeving. Maar met zoveel andere zorgen en gevaren verdwijnt de aardbevingsdreiging snel naar de achtergrond.

“Het herinnert ons aan het enorme gevaar dat voor onze deur staat. Naar mijn mening wordt er niet genoeg aandacht aan besteed,” zei Shuki Ohana, burgemeester van de stad Tsefat (Safed), nadat deze vorig jaar twee bevingen van 3,7 en 3,5 op de schaal van Richter had gevoeld.

Dit waren relatief milde aardbevingen. Israël ligt echter op een van de langste en meest veranderlijke continentale breuklijnen ter wereld. Deskundigen zijn het erover eens dat er een “grote” aardbeving op komst is.

Volgens burgemeester Jacky Levy zal zijn stad Beit Shean, die direct aan deze kloof ligt, getroffen worden door een ramp wanneer de grote beving plaatsvindt. Volgens schattingen van de regering die Levy aan Army Radio presenteerde, zullen naar verwachting ten minste 10.000 mensen sterven, dat is de helft van de bevolking van Beit Shean.

“Iedereen weet dat er een aardbeving komt, maar niemand doet iets,” waarschuwde Levy. “De staat Israël weet niet hoe hij met een aardbeving moet omgaan, en het aantal slachtoffers zal waanzinnig hoog zijn.”

Levy en anderen pleiten al jaren voor een verhoging van het budget om gebouwen met slechte veiligheidsnormen, waaronder veel woningen, te versterken. Maar met de coronapandemie die Israëls nationale begroting blijft belasten, is dat op zijn zachtst gezegd een zware strijd.

Wacht niet tot het te laat is
De Israëlische Knesset houdt volgende week een ministeriële vergadering op topniveau om de voorbereidingen van het land op een zware aardbeving te beoordelen.

Ondertussen heeft staatscontroleur Matanyahu Englman er bij de autoriteiten op nationaal en lokaal niveau op aangedrongen nu te handelen voordat het te laat is.

“In plaats van te wachten op een onderzoekscommissie na een ramp, moet de regering handelen vóór de ramp,” zei Englman na de aardbeving in Turkije.

Het Israëlische thuisfront traint regelmatig voor grote door de mens veroorzaakte en natuurlijke rampen, maar veel van de gebouwen in Israël zijn net zo vatbaar voor instorting als die welke deze week in Turkije zijn ingestort. In de beginjaren van de staat voldeden de bouwvoorschriften met betrekking tot aardbevingen niet aan de moderne normen, en veel van deze gebouwen staan nog steeds overeind. Bovendien hebben plaatselijke bouwbedrijven zich de afgelopen decennia niet altijd aan de huidige bouwvoorschriften gehouden.

Volgens Englman zijn er ongeveer 600.000 residentiële en commerciële gebouwen in Israël die niet voldoen aan de veiligheidsnormen voor aardbevingen. Het resultaat van een grote aardbeving in Israël zou naar schatting 7.000 doden en 160.000 dakloze Israëli’s zijn.


Bronvermelding:
Datum:        08-02-2023
Auteur:        Redactie
Beeld:          Yaniv Nadav / Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב