Hoofdaanklager Karim Khan zei dat hij ook arrestatiebevelen zou vragen tegen Hamas-terreurleiders.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof zal maandag arrestatiebevelen aanvragen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant, evenals tegen Hamas-leiders.

De aanklachten tegen Netanyahu en Gallant omvatten onder meer het “veroorzaken van uitroeiing, het veroorzaken van hongersnood als oorlogsmethode, inclusief het weigeren van humanitaire hulpgoederen [en] het opzettelijk aanvallen van burgers in conflicten”, vertelde Karim Khan aan Christiane Amanpour van CNN .

De aanklachten tegen Hamas-terroristenleider in Gaza Yahya Sinwar , chef Ismail Haniyeh en de gewapende vleugelleider van de Al-Qassam Brigade, Mohammed Deif, omvatten onder meer “uitroeiing, moord, gijzeling, verkrachting en aanranding in detentie”, zei hij.

In een verklaring die na het CNN- interview werd gepubliceerd, zei het kantoor van Khan dat hij “redelijke gronden had om aan te nemen” dat Netanyahu en Gallant strafrechtelijke verantwoordelijkheid dragen voor “oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid” gepleegd sinds 8 oktober 2023, de dag nadat Hamas-terroristen de massa hadden afgeslacht. 1.200 mensen, voornamelijk burgers, in de noordwestelijke Negev.

Echter, “de onafhankelijke rechters van het Internationaal Strafhof zijn de enige scheidsrechters over de vraag of aan de noodzakelijke norm voor het uitvaardigen van arrestatiebevelen is voldaan”, aldus de verklaring.

Een panel van drie rechters van de Pre-Trial Division van het ICC zal nu de aanvraag van Khan voor de arrestatiebevelen beoordelen.

Als de rechtbank in Den Haag de arrestatiebevelen groen licht geeft, zou dit een “ongekende antisemitische haatmisdaad” zijn, waarschuwde Netanyahu vorige maand nadat er berichten waren opgedoken over de bedoelingen van Khan.

“De mogelijkheid dat zij arrestatiebevelen zullen uitvaardigen wegens oorlogsmisdaden tegen IDF-commandanten en regeringsleiders is een schandaal van historische omvang”, aldus de premier.

“Tachtig jaar na de Holocaust overwegen de internationale organisaties die zijn opgericht met als doel een nieuwe Holocaust te voorkomen, de Joodse staat het recht te ontzeggen om zichzelf te verdedigen”, vervolgde hij.

Netanyahu merkte op dat dit de eerste keer is dat een democratisch land dat zich inzet voor het internationaal recht zichzelf verdedigt tegen beschuldigingen van oorlogsmisdaden en tegelijkertijd wordt geconfronteerd met existentiële bedreigingen.

De Palestijnse Autoriteit heeft verklaard de jurisdictie van het ICC te aanvaarden over vermeende misdaden gepleegd door Israël. Jeruzalem erkent echter de jurisdictie van het Hof niet over zijn militaire en politieke acties in de Gazastrook, Judea en Samaria.

Khan  is sinds februari 2021 hoofdaanklager van het ICC, toen hij met steun van de Verenigde Staten werd gekozen.

Het ICC zou niet overwegen om arrestatiebevelen uit te vaardigen zonder de goedkeuring van de  regering -Biden , zo meldden Israëlische media eind april, daarbij verwijzend naar belangrijke bronnen verbonden aan de rechtbank.


Datum: 20-02-2024

Auteur: JNS

Beeld: Premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant houden een persconferentie op het Ministerie van Defensie in Tel Aviv, 28 oktober 2023. Foto door Dana Kopel/POOL.

Website: https://www.jns.org/icc-seeks-arrest-warrant-for-netanyahu/

EN / NL/ עב