Een artikel in het Algemeen Dagblad van 30 oktober 2021:
https://myprivacy.dpgmedia.nl/consent?siteKey=V9f6VUvlHxq9wKIN&callbackUrl=https%3A%2F%2Fwww.ad.nl%2Fprivacy-gate%2Faccept-tcf2%3FredirectUri%3D%252Ftech%252Fin-israel-lachen-ze-om-nieuwe-naam-facebook-meta-is-hebreeuws-voor-dood~a1119bf7%252F

In Israël lachen ze om nieuwe naam Facebook: Meta is Hebreeuws voor ‘dood’

De nieuwe naam van Facebook werkt in Israël op de lachspieren. Meta, zoals topman Mark Zuckerberg deze week trots zijn moederbedrijf doopte, betekent in het Hebreeuws namelijk ‘dood’. En dat zorgt op sociale media voor veel hilariteit.

Tot nu heette het concern achter het sociale netwerk ook Facebook. Maar het moederbedrijf verandert zijn naam in Meta, zo maakte topman Mark Zuckerberg deze week bekend. De nieuwe naam sluit beter aan op de ambitieuze plannen van Zuckerberg om een nieuwe virtuele wereld te ontwikkelen. De socialemedia-app blijft wel Facebook heten. Het concern daarachter is ook eigenaar van Instagram, WhatsApp en Oculus.

Sinds de bekendmaking steken vooral Joodse gebruikers de draak met naamsverandering. Meta lijkt heel erg op het Hebreeuwse woord voor ‘dood’, twitterde techdeskundige Nirit Weiss-Blatt. ‘De Joodse gemeenschap zal deze naam de komende jaren belachelijk maken’, schreef ze. Ook andere twitteraars wijzen Facebook op de ongelukkige naamkeuze.

Fysiek en virtueel
Meta verwijst naar de zogenoemde ‘metaverse’ die het bedrijf wil bouwen. Die metaverse is een wereld in virtual reality waar sociale media, spellen en webwinkels samenkomen, zodat gebruikers die wereld niet meer hoeven te verlaten. In de visie van Facebook moet het een combinatie worden van de fysieke en de virtuele wereld, die toegankelijk is terwijl je online bent. ,,Het kan nieuwe creatieve, sociale en economische mogelijkheden bieden‘’, aldus c.

Critici zien de naamsverandering bij Facebook als een moedwillige poging om de aandacht af te leiden van de vele schandalen rondom het bedrijf. Zo bracht een klokkenluidster recent een reeks interne documenten naar buiten, die aantoonden dat het bedrijf niets deed met verontrustende interne onderzoeksresultaten en te weinig deed tegen nepnieuws en complottheorieën.

——–

Redactie Radio Israel: Wij vragen ons af of het wel om te lachen is. In het artikel schrijft het AD dat het een ongelukkige naamkeuze is. Maar is dat geen misvatting? Topman Mark Zuckerberg is zelf een Jood het lijkt ons ongeloofwaardig dat hij niet op de hoogte is van het Hebreeuws. De naamgeving kan daar mee niet anders dan een bewuste keus zijn. Wat zouden de beweegredenen zijn om je bedrijf met de naam ‘Dood’ te tooien? Laat het ons weten door uw reactie hieronder achter te laten.

EN / NL/ עב