Op woensdag zag Israël 8.919 nieuwe positief geteste mensen erbij komen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Dit is een nieuw record. Het vorige record dateerde van 25 september toen er 8.385 nieuwe positief geteste mensen op een dag werden geconstateerd. Inmiddels heeft de regering besloten Ben Gurion Airport vanaf vandaag tot 14 oktober te sluiten. Aankomende passagiers worden toegelaten zolang ze voldoen aan de opgestelde beperkingen en richtlijnen.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat woensdag 65.694 tests zijn uitgevoerd, wat ook een recordhoogte leek te zijn, en waarvan 13,6% positief bleek te zijn.

Het dodental blijft stijgen en staat nu op 1.571 mensen die aan het coronavirus zijn overleden.

Van de 68.811 actieve positief geteste mensen zijn 810 mensen in ernstige toestand, met 206 die aan de beademing zijn aangesloten. De cijfers waren iets lager dan op woensdag, toen het aantal ernstige gevallen voor het eerst steeg tot meer dan 830.

Hiermee is de kritische IC grens overschreden. De hoofden van de afdelingen interne geneeskunde in Israëlische medische centra waarschuwden woensdag dat overbevolking en personeelstekorten betekenden dat ze moeite hadden om patiënten te behandelen die aan andere ziekten leden.

“Van de 111 interne geneeskunde afdelingen in ziekenhuizen, is al meer dan 40% omgezet in een coronavirus afdeling”, aldus vertelde Avishai Ellis, hoofd van de Internal Medicine Association, aan Channel 12 nieuws.

Inmiddels heeft de regering de volgende nieuwe beperkingen ingesteld :

  • Het Ben Gurion Airport vliegveld is vanaf vandaag tot 14 oktober gesloten om te voorkomen dat mensen die het zich kunnen veroorloven, het land verlaten tijdens de lockdown, het wordt uitgelegd als “gelijkheidsbeginsel”.
  • Demonstraties zijn niet meer toegestaan, met uitzondering van 20 personen die niet verder dan 1 km van plek van demonstratie wonen.
  • Mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren mogen niet in de sukkah komen. Bijvoorbeeld families of vrienden mogen elkaar niet meer opzoeken tijdens Sukkot.
  • Mensen mogen niet meer dan 1 km reizen om essentiële producten te kopen of essentiële diensten te verkrijgen. Dit mag alleen als kan worden aangetoond dat deze producten of diensten niet binnen een kilometer van huis beschikbaar zijn.

De sector met het hoogste besmettingspercentage tot nu toe is de ultraorthodoxe sector. Daar ligt het besmettingspercentage 2,5 keer hoger dan in de rest van het land. Donderdag riepen toprabbijnen hun volgelingen op om zich aan richtlijnen te houden om veilig te blijven.

Het lijkt er echter op dat dit in de meeste gevallen niet zal gaan gebeuren, omdat zoals Alroy-Preis van het ministerie van Volksgezondheid tegen over de publieke omroep KAN zei “het moeilijk is om je thuis te isoleren als je met 12 mensen in een appartement van 70 meter woont, zoals dit bij veel ultraorthodoxe gezinnen het geval is.”

Tijdens de vergadering van het coronavirus kabinet op woensdag stelde professor Ronni Gamzu voor om de boetes over de hele linie te verhogen.

Onder de voorgestelde overtredingen met hogere boetes zijn: verhogingen voor evenementen en feesten en voor het openen van scholen van 5.000 Shekel naar 50.000 Shekel, het niet houden aan opgelegde quarantaine van 5.000 Shekel naar 10.000 Shekel, en het niet dragen van een mondkapje in een openbare ruimte van 500 Shekel naar 1.000 Shekel.


Bron: Joods.nl


 

EN / NL/ עב