Met een nieuwe ronde nucleaire besprekingen die maandag in Wenen begonnen, verliezen Israëlische functionarissen het vertrouwen in Bidens vastberadenheid om Teheran te stoppen met het bouwen van The Bomb – komt er echt oorlog?

Houd je adem niet in. Op dit moment nemen de kansen op oorlog toe, terwijl de kansen op een diplomatieke oplossing afnemen.

Ik zal het hebben over de groeiende Iraanse crisis en wat het betekent voor de VS en de wereld wanneer ik dinsdag spreek in de Ronald Reagan Presidential Library hier in Simi Valley over mijn nieuwe boek, ” Enemies and Allies: An Unforgettable Journey inside the Fast -Ontroerend en enorm turbulent modern Midden-Oosten .”

Maar nu de spanningen toenemen en de klok tikt, zal ik eens een schets geven van de situatie op dit moment.

WAT WIL BIDEN?
President Joe Biden wil dat Teheran ermee instemt om opnieuw een nieuwe versie van de nucleaire deal van 2015 in te voeren, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), de deal waaruit president Donald Trump zich in 2018 terugtrok en zei dat deze “gebrekkig” en “gevaarlijk” was. .”

Het probleem is dat hoge Israëlische functionarissen – zowel huidige als voormalige – gestaag het vertrouwen verliezen in Bidens vastberadenheid om Teheran echt te stoppen met het bouwen van The Bomb voordat het te laat is.

Velen in de nieuwe regering van Israël kijken naar de overgave van Biden aan de Taliban in Afghanistan, het gestaag dalende aantal peilingen in de VS, en het hartstochtelijke geloof in de effectiviteit van de oorspronkelijke JCPOA-deal en concluderen dat Biden en zijn team te wanhopig zijn voor een deal van bijna welke soort dan ook met Teheran.

Ze zijn ook van mening dat Biden absoluut geen zin heeft om Amerikaanse militaire actie te ondernemen om de Iraanse nucleaire dreiging te neutraliseren, ondanks de eeuwige aandrang van Washington dat “alle opties op tafel liggen”.

WAARSCHUWINGSTEKEN VAN EEN KOMENDE OORLOG?

We zien dus een groeiend aantal berichten dat Israël zich voorbereidt om Iran zelf aan te vallen, als de Israëlische leiders concluderen dat ze geen andere opties en geen tijd meer hebben.

Overweeg zeven recente koppen: 

  • [Israëlische minister van Defensie] Gantz: Israël is klaar om Iran aan te vallen  ( Jeruzalem Post , 7 aug.)
  • Waarom Israël zijn planning en zijn retoriek voor een aanval op Iran opvoert  ( Times of Israel , 1 oktober)
  • Israël keurt 1,5 miljard dollar goed voor een aanvalsplan voor Iran  ( Ynet News , 19 oktober)
  • Likud MK: Israël moet Iran tegen het einde van het jaar aanvallen als er geen nieuwe kernwapendeal is – Tzachi Hanegbi zegt dat de oppositiepartij volledige steun zal geven als de regering besluit het nucleaire programma van Teheran aan te vallen  ( Times of Israel , 31 oktober)
  • Israël heeft militaire capaciteit om Iran aan te vallen – ex-IDF-inlichtingenchef  ( Jeruzalem Post , 5 november)
  • Nucleair programma van Iran: Dreiging van Israëlische aanval groeit  ( BBC , 23 november)
  • Ex-Mossad-chef zegt dat Israëlische aanvallen op nucleaire sites in Iran ‘op tafel moeten komen’  ( Times of Israel , 26 november)


“IK ZIE GEEN ANDERE MANIER DAN BOMMEN”

De meeste huidige hoge Israëlische leiders in de positie om dergelijke aanvallen daadwerkelijk toe te staan, blijven stil. Maar een groeiend aantal hoge en zeer gerespecteerde formele Israëlische veiligheids- en inlichtingenfunctionarissen praten openlijk.  Yossi Cohen, de voormalige Mossad-chef, zei vorige week dat “onafhankelijke aanvallen op nucleaire sites, als Iran deze weg inslaat die ons bestaan ​​in gevaar brengt, ondubbelzinnig op tafel zouden moeten en moeten komen.” Yaakov Amidror, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Israël, ging zelfs nog verder. “Israël kan niet leven met een situatie waarin de Iraniërs steeds dichter bij de bom komen, en het zal binnenkort een beslissing moeten nemen hoe het te stoppen”, vertelde Amidror vorige week aan de BBC. “Ik zie geen andere manier dan om [de faciliteiten van Iran] te bombarderen, want ik zie de Iraniërs niet terugtrekken uit hun droom om een ​​nucleaire paraplu te hebben waaronder ze nog agressiever kunnen zijn dan ze nu zijn”, voegde hij eraan toe.


Bronvermelding:
Datum:        28-11-2021
Auteur:        Joel C. Rosenberg
Beeld:         De Gemengde Commissie van het JCPOA rondt een ronde van nucleaire dealbesprekingen af ​​in Wenen, 1 mei 2021 (Foto: Enrique Mora/Twitter)
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב