Op donderdag kwamen Nu.nl, NOS-Teletekst en andere Nederlandse media met het bericht dat “IDF geen onderzoek doet naar dood Al-Jazeera journalist Shireen Abu Akleh. Echter hier is sprake van onjuiste berichtgeving waarbij belangrijke feiten worden weggelaten.

De IDF heeft op donderdag bekend gemaakt dat het waarschijnlijk het wapen hebben geïdentificeerd waarmee de journaliste is gedood.

Echter, om 100% zekerheid te krijgen is de kogel nodig waarmee ze is gedood, die in het bezit is van de Palestijnse onderzoekers en niet aan de IDF wordt gegeven voor onderzoek, waardoor 100% zekerheid niet verkregen kan worden.

Daarnaast zegt de IDF dat er geen strafrechtelijk onderzoek zal worden gestart omdat de journaliste niet bewust is doodgeschoten, maar omkwam tijdens gevechten tussen IDF-troepen en Palestijnse terroristen in Jenin waarbij over en weer hevig werd geschoten.

“Gezien de aard van de operationele activiteit, waaronder hevige gevechten en uitgebreide vuurgevechten, werd besloten dat het in dit stadium niet nodig was om een ​​onderzoek van de militaire politie te openen”, staat in een verklaring. “De beslissing is genomen in overeenstemming met het onderzoeksbeleid van Judea en Samaria, zoals goedgekeurd door het Hooggerechtshof, volgens welke het niet de opening van een strafrechtelijk onderzoek vereist naar de dood van een Palestijn tijdens operationele activiteiten met echte gevechten, tenzij er echte verdenking is van een strafbaar feit,” aldus The Jerusalem Post.

Dat is dus iets anders dan Nederlandse media u willen laten weten, maar zoals wel vaker voorkomt als het nieuws uit Israël betreft probeert men dat zo te draaien dat Israël in een kwaad daglicht wordt gesteld.


Bronvermelding:
Datum:        18-05-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Shireen Abu Akleh. Foto via social media
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב