Een gezamenlijke operatie van de Israel Defense Forces, de Israëlische veiligheidsdienst “Shin Bet” en de Israëlische politie om terroristen in het vluchtelingenkamp van Jenin te arresteren, veranderde donderdagochtend in een vuurgevecht toen de gezochte mannen het vuur openden op de veiligheidstroepen.

“De gezochte mannen, PIJ [Palestijnse Islamitische Jihad] agenten, zijn betrokken geweest bij recente, uitgebreide terreuractiviteiten en worden verdacht van het uitvoeren van verschillende schietaanvallen tegen IDF-troepen en het plannen van andere belangrijke aanvallen,” zei een IDF-woordvoerder.

Volgens de IDF, toen de troepen het vluchtelingenkamp binnengingen “tijdens een poging om hen te arresteren, openden de gezochte mannen het vuur en werden gedood in een vuurwisseling met onze troepen.”

Een vierde lid van de lokale PIJ-vleugel gaf zich over aan Israëlische troepen en werd meegenomen voor ondervraging. Na zijn arrestatie verzamelden tientallen gewapende relschoppers zich in de buurt van de plaats van de operatie.

Volgens de IDF hebben Israëlische troepen het vuur teruggegeven nadat ze waren aangevallen door sluipschutters en militanten op de grond. Bij de vuurwisseling werden meer Palestijnen gedood.

“Het aantal gedode Palestijnen hangt samen met het dreigingsniveau voor onze troepen en niet met het beleid van ‘zoveel mogelijk doden’. Ze schoten alleen degenen dood die de strijders in gevaar brachten. De prijs aan de andere kant had veel hoger kunnen zijn,” zei de IDF-woordvoerder.

Het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit verklaarde dat negen Palestijnen stierven in de gevechten, waaronder een 60-jarige vrouw geïdentificeerd als Magda Obaid. De IDF zei dat het haar dood onderzoekt.

De Israëlische nieuwssite N12 meldde dat, na het vuurgevecht in Jenin, de terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad een “spoedvergadering” in Gaza bijeenriepen.

Saleh al-Arouri, vice-voorzitter van het Politbureau van Hamas, uitte ook een openlijke dreiging tegen Israël.

“De bezetting zal de prijs betalen voor het bloedbad in Jenin en het vluchtelingenkamp. De reactie van het verzet zal niet te laat komen”, zei al-Arouri.

Een woordvoerder van P.A.-voorzitter Mahmoud Abbas noemde de arrestatieoperatie ook een ‘bloedbad’. Hij zei: “Israël voert een bloedbad uit in het Kamp van Jenin, terwijl de wereld zwijgt.”

De IDF vertelde de Israëlische media dat de staat zich voorbereidt op elke vergelding.

“We zijn nu voorbereid op elk scenario. We zullen de strijdkrachten versterken en daardoor maximaal versterken”, aldus de officier.

Op filmpjes op sociale media was te zien hoe Palestijnse schutters tijdens de operatie een Israëlische surveillancedrone neerschoten.

De IDF heeft het afgelopen jaar herhaalde invallen in Jenin uitgevoerd, omdat het probeert vermoedelijke aanvallen te verijdelen, meestal van PIJ-groepen.

De IDF-woordvoerder zei niettemin dat Israël de P.A.-veiligheidstroepen van tevoren op de hoogte had gesteld van de arrestaties van donderdagochtend en hen had geadviseerd om in hun hoofdkwartier te blijven.

In 2022 werden 171 Palestijnen gedood in botsingen met Israëlische troepen. De operatie van vanochtend brengt het totaal van palestijnen die zijn gedood in gevechten met IDF-troepen op 29. De meeste doden waren gewapende militanten, terwijl een paar ongewapende burgers waren.

De IDF onderzoekt elk rapport van burgerdoden die zich voordoen tijdens haar operaties.

Er waren geen gemelde Israëlische slachtoffers of gewonden tijdens de drie uur durende operatie.


Bronvermelding:
Datum:        26-012023
Auteur:        Redactie
Beeld:          screenshot Newsmax
Website:      All Israel

EN / NL/ עב