Het leger evalueert aanwijzingen dat de dodelijke brand mogelijk veroorzaakt is door secundaire ontploffingen, zegt IDF-functionaris.

Het Israëlische leger onderzoekt de mogelijkheid dat de dodelijke brand die zondagavond in Rafah uitbrak na een Israëlische luchtaanval veroorzaakt kan zijn door de secundaire ontploffing van Hamas-munitie, zei een militaire functionaris dinsdag.

 

Bij de aanval werden twee van de kleinste soorten munitie gebruikt die in straaljagers kunnen worden geladen, die elk 17 kilogram (37,5 pond) aan explosieven vervoeren, aldus de functionaris. Dit type munitie is in de loop van de oorlog honderden keren door de IAF gebruikt, voegde hij eraan toe.

“We onderzoeken de mogelijkheid dat wapens die zijn opgeslagen op de compound naast ons doelwit de brand hebben aangestoken”, zei de functionaris.

 

“Opgemerkt moet worden dat Hamas sinds 7 oktober vanuit dit gebied opereert”, voegde hij eraan toe, waarbij hij opmerkte dat een Hamas-raketwerper zich op 47 meter afstand van de compound bevond die zondagavond werd aangevallen.

De aanval, die gericht was op een structuur in Tal as-Sultan in het noordwesten van Rafah, was gebaseerd op inlichtingen die wijzen op de aanwezigheid daar van Yassin Rabia, de bevelhebber van de leiding in Judea en Samaria, en Khaled Nagar, een hoge functionaris in het hoofdkwartier van Hamas in Judea en Samaria.

De militaire functionaris benadrukte dinsdag dat de aanval plaatsvond op 1,5 kilometer afstand van de humanitaire evacuatiezone die door de IDF was ingesteld.

Credit: Israel Defense Forces.

Rabia beheerde de hele terreuractiviteit van Hamas in Judea en Samaria, maakte geld over en plande aanvallen, en voerde in 2001 en 2002 zelf aanslagen uit waarbij IDF-soldaten omkwamen.

Nagar regisseerde schietpartijen en andere aanvallen die volgens het leger leidden tot de dood van verschillende Israëlische burgers en soldaten. Beiden werden vrijgelaten in het kader van de Shalit-gevangenenruilovereenkomst uit 2011 en waren van plan verdere aanvallen te plegen, voegde de functionaris eraan toe.

De IDF was ook beelden aan het beoordelen van de staking van zondag, ogenschijnlijk vastgelegd door inwoners van Gaza en op sociale media geplaatst, die “secundaire explosies lijken te tonen”, zei de functionaris.

Het leger beschikt ook over inlichtingen die het vermoeden versterken dat Hamas-wapens in de buurt waren opgeslagen en na de aanval in brand vlogen, voegde hij eraan toe.

De bron benadrukte dat de mogelijkheid dat secundaire explosies de brand hebben veroorzaakt op dit moment nog steeds een werkhypothese is en dat het onderzoek naar de zaak nog gaande is.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het feitenonderzoeksmechanisme van de Generale Staf van de IDF, dat volgens het leger een onafhankelijke beroepsorganisatie is.

Hij zei echter dat het wapen dat bij de aanval werd gebruikt niet in staat was een dergelijke brand te veroorzaken, en voegde eraan toe dat de IDF veel ervaring heeft met het inzetten van dit soort munitie.

 

“Onze oorlog is tegen Hamas. Het is niet tegen de bevolking van Gaza”, zei de functionaris.

“Dit is een zeer tragisch incident dat heeft plaatsgevonden. We moeten begrijpen waarom het gebeurde. En we moeten begrijpen hoe we kunnen voorkomen dat dit soort incidenten zich opnieuw voordoen”, zei hij.

Op dinsdagmiddag vertelde IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari aan verslaggevers dat “onze munitie alleen een brand van deze omvang niet had kunnen aansteken… We gebruikten de kleinste munitie die onze straaljagers kunnen gebruiken.”

“De brand die uitbrak was onverwacht en onbedoeld. Dit was een verwoestend incident dat we niet hadden verwacht. We onderzoeken wat de oorzaak van deze brand is”, zei Hagari, en benadrukte dat de aanval gericht was tegen een “gesloten” terroristenstructuur op bijna anderhalve kilometer van de humanitaire zone Al-Mawasi.

De militaire woordvoerder vervolgde: ‘Er kunnen wapens in het gebied zijn geweest. Onze inlichtingendiensten onderschepten telefoongesprekken, wat de mogelijkheid versterkte dat wapens die waren opgeslagen in een nabijgelegen compound in brand vlogen.”

Hij verzekerde dat het “onderzoek snel, alomvattend en transparant zal zijn. Onze oorlog is tegen Hamas, niet tegen de bevolking van Gaza. Dit is de reden waarom we ons diepe verdriet uiten over dit verlies van mensenlevens.”

Ten slotte heeft de IDF een audiogesprek tussen twee Gazanen vrijgegeven waarin de Rafah-aanval werd beschreven. pic.twitter.com/ip1AuARTdJ


Datum: 28 mei 2024

Auteur: Joe Truzman

Beeld: Palestijnen inspecteren de schade na een Israëlische luchtaanval ten westen van Rafah in de zuidelijke Gazastrook, 27 mei 2024. Foto door Abed Rahim Khatib/Flash90.

Bron: IDF source: Rafah fire may have been caused by Hamas munitions – JNS.org

 

 

EN / NL/ עב