Volgens berichten ongeveer 600 doden en 2.040 gewonden.

De IDF was nog steeds bezig om een aantal Israëlische steden en bases volledig te bevrijden en Hamas-terroristen te verdrijven uit het gebied nabij de grens met Gaza op zondagochtend, toen de oorlog tussen Israël en Hamas zijn tweede dag inging.
Er werden zware gewapende gevechten gemeld in Kfar Aza, Kissufim en Kibbutz Be’eri, waarbij Hamas beweerde dat het erin geslaagd was om de IDF-basis in Kissufim opnieuw in te nemen.
Ongeveer 600 Israëli’s zijn vermoord en meer dan 2.040 gewond geraakt tijdens de aanval, hoewel dat aantal nog steeds sterk blijft stijgen door de grote onzekerheid in het veld. De Israëlische ambassade in de Verenigde Staten meldde op X (voorheen Twitter) dat zo’n 100 soldaten en burgers naar Gaza zijn ontvoerd en nog steeds gegijzeld worden.
Israel’s Iron Dome anti-missile system intercepts rockets launched from the Gaza Strip, as seen from Ashkelon in southern Israel October 7, 2023. (photo credit: REUTERS/AMIR COHEN)

De hoofdwoordvoerder van de IDF, Brig.Gen. Daniel Hagari, zei zondagochtend dat het leger bezig is met het oproepen van honderdduizenden reservisten ter voorbereiding op een eventuele tegeninvasie van Gaza over de grond, de grootste oproep in decennia. Tijdens Operatie Protective Edge in 2014 vond de grondinvasie van de IDF pas plaats in de tweede week van de oorlog.

Ondanks die oproep was er geen tijdlijn over wanneer de tegeninvasie van Gaza – na de massale inval van Hamas in de grensdorpen van Gaza met Israël zaterdagochtend – zou beginnen.

Hagari had het gevoel dat de focus zondag nog steeds zou liggen op het voltooien van de herovering van de controle over de 22 dorpen en 29 toegangspunten die Hamas een dag eerder had gebruikt om Israël binnen te vallen.

Hagari zei dat er geen actieve gijzelingssituaties meer bekend waren en dat de IDF de controle had hersteld in bijna alle gebieden die door Hamas waren binnengevallen. Ondanks die verbeterde positie, zei Hagari dat er nog steeds een aantal kleinere gevechten waren en voortdurende zoektochten naar terroristen die zich probeerden te verbergen in binnengevallen gebieden.

Hij zei dat tienduizenden IDF-troepen, samen met speciale troepen, betrokken waren bij de gevechten in de Gaza-corridor. Hagari sprak de hoop uit dat binnen enkele uren de hele Gaza-corridor volledig gezuiverd zou zijn van indringers, hoewel een IDF-bron op zaterdagavond had gezegd dat dit misschien al midden in de nacht van zaterdag op zondag zou gebeuren.

Bovendien zei Hagari dat de IDF begonnen was met de geleidelijke evacuatie van burgers uit de gebieden van de Gaza corridor, maar dat dit tijd zou kosten. De IDF is van plan om grote aantallen bussen in te zetten voor de evacuatie, maar elk dorp wordt pas geëvacueerd als de veiligheidstroepen er zeker van zijn dat er geen groepsoverval zal zijn van Hamas-terroristen die misschien binnen Israël ondergedoken zijn gebleven, zelfs toen de meeste troepen zich terugtrokken in Gaza.

Aan het begin van de zondagmiddag kondigde de IDF aan dat het begonnen was met de evacuaties van: Urim, Beeri, Nahal Oz, Zikim, Erez, Nir Am, Miflasim, Kfar Aza, Gabim, Or Haner, Ibim, Netiv Haasara, Yad Mordechai, Karmiya, Kerem Shalom, Kissufim, Holit, Sufa, Nirim, Nir Oz, Ein Haslosha, Nir Yitzhak, Magen, Reeim, Saad en Alumim. Bijkomende dorpen zullen worden geëvacueerd als de IDF veilige omstandigheden heeft bereikt voor die andere evacuaties.

Daarbij merkte de IDF op dat het sinds gisteravond minstens vijf pogingen van marinecommando’s van Hamas heeft verijdeld om Israël binnen te dringen vanuit de zee bij het strand van Zikim.

Op zondagmiddag beweerde de woordvoerder van Hamas, Abu Obaida, dat de al-Qassam Brigades van de terreurbeweging extra troepen naar Israëlisch grondgebied hadden gestuurd.

Hagari vertelde dat de IDF non-stop zou doorgaan met luchtaanvallen op de commando- en wapencentra van de Gazaanse terreur, waarbij de aanvallen in grote volumes waren begonnen op zaterdagmiddag.

Meer dan 500 IAF luchtaanvallen gericht op Hamas, Islamitische Jihad locaties in Gaza

Tot nu toe heeft de IDF meer dan 500 luchtaanvallen uitgevoerd op Hamas en de Islamitische Jihad, waaronder verschillende commandocentra, tunnels en 10 grote gebouwen.

Hagari zei op een persconferentie dat de luchtaanvallen vanmiddag aanzienlijk zouden worden opgevoerd en alle terreurinfrastructuur van Hamas, alle huizen van terreurcommandanten en alle symbolen van de heerschappij van Hamas zouden elimineren.

Binnen deze doelen heeft de IDF een toegenomen gebruik door terreurgroepen van moskeeën en andere civiele locaties om hun militaire activiteiten te huisvesten geïdentificeerd, wat in strijd is met het internationaal recht.

Hij zei dat de IDF doorgaat met het verijdelen van pogingen van Hamas om Israël binnen te dringen over land en zee, met voortdurende lucht- en troepenoperaties.

De luchtaanvallen op zondag waren gericht op de huizen van Hamas-leiders, waaronder Yahya Sinwar, Fathi Hammad, Nizar Awadallah en Mahmoud Al-Zahar.

Ongeveer 313 Palestijnen zijn gedood en ongeveer 2.000 anderen zijn gewond geraakt tijdens de luchtaanvallen in Gaza, volgens het door Hamas geleide ministerie van Gezondheid in de Gazastrook.

Terroristische groeperingen in de Gazastrook bleven zondag raketten afvuren op Israël, waarbij minstens één Israëliër ernstig gewond raakte door raketvuur in Sderot.

Hagari beloofde dat de IDF binnenkort een website zou lanceren met namen en gezichten van gesneuvelde IDF-soldaten, maar waarschuwde dat de IDF er langer over zou doen om een speciaal callcenter op te zetten om families te helpen met het oplossen van vragen over soldaten van wie de verblijfplaats nog steeds onduidelijk is.

Tijdens zijn persconferentie merkte Hagari op dat Hamas systematisch het internationaal recht schendt wanneer het vrouwen, ouderen en kinderen doodt en ontvoert.

Oorlogsdoelen onduidelijk

Hagari was nog steeds onduidelijk over wat de uiteindelijke oorlogsdoelen van de IDF zouden zijn, ondanks een aankondiging van oorlogsdoelen door het veiligheidskabinet een paar uur eerder.

De aankondiging van het veiligheidskabinet vermeldde het vernietigen van de gevechtscapaciteit van Hamas, maar was onduidelijk over de vraag of Hamas uiteindelijk de controle over Gaza zou behouden en over hoe lang Israël bereid zou zijn om te vechten om de strijdkrachten en de militaire infrastructuur van de terreurgroep te vernietigen, met inbegrip van de bijkomende kosten in levens van IDF-soldaten en eventuele voortdurende diplomatieke en public relations schade voor Israël.

Hoewel vanaf zaterdagavond een groot deel van de wereld de zelfverdedigingsoperaties van Israël steunde, begon in vrijwel elk conflict in het verleden, zodra er berichten uit Gaza kwamen over gedode burgers, de steun voor Israël wereldwijd snel te kelderen tot de druk om de operaties te beëindigen.

Hezbollah vuurt mortieren af op Israël, IDF antwoordt met artillerievuur

Aan het noordelijke front werden zondagochtend in twee golven vanuit Libanon een aantal mortieren en raketten afgevuurd op het gebied Har Dov (Shebaa Farms) in het noorden van Israël, waarbij Hezbollah de verantwoordelijkheid opeiste voor ten minste de eerste golf van mortiervuur op locaties die toebehoren aan de IDF. De IDF beantwoordde beide golven met artillerievuur.

Een aantal steden in het noorden van Israël adviseerden hun inwoners om verder naar het zuiden te evacueren, waaronder Kiryat Shmona, Metula en Rosh Hanikra.

De voortdurende oorlog kwam op gang nadat Hamas zaterdag duizenden raketten had afgevuurd en tientallen terroristen Israëlisch grondgebied had ingestuurd, waarbij honderden Israëlische burgers en soldaten werden afgeslacht en ontvoerd.

De terreurgroep viel met succes ongeveer 22 gemeenschappen in de corridor van Gaza binnen, van verschillende grootte, door op verschillende plaatsen langs de grens door het versterkte grenshek van de IDF te snijden, door amfibische landingen met marinecommando’s bij Zikim, en door gemotoriseerde paragliders en drone-achtige voertuigen gelijktijdig te laten beginnen rond 6:30 uur.

De heersers van Gaza lieten ook een spervuur van meer dan 5.000 raketten los gedurende de dag, in wat neerkwam op een complete ineenstorting van de inlichtingen van de IDF, mogelijk niet toevallig rond de verjaardag van de Egyptische verrassingsaanval op Israël op 6 oktober 1973.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
08-10–2023

Auteur:
Jonah Jeremy Bob

Beeld:

Israeli military drive on a road in southern Israel, as rockets are launched from the Gaza Strip, outside Sderot October 7, 2023.(photo credit: REUTERS/AMMAR AWAD)

Website:
www.Jpost.com

 

EN / NL/ עב