Matzebakker Hollandia heeft zijn matzes hernoemd naar Jodenkoeken. Dit is een reactie op bakkerij Davelaar, die hun Jodenkoeken juist voortaan Odekoeken noemt.

De Alkmaarse bakkerij Davelaar heeft vrijdag afstand gedaan van de naam Jodenkoeken, volgens directeur human resources Renee Pater omdat deze benaming, net als ‘moorkop’ en ‘negerzoen’, niet meer in de huidige maatschappij zou passen. Vanaf nu heten Jodenkoeken dus Odekoeken.

Matzebakker Hollandia heeft als reactie hierop zijn matzes omgedoopt tot Jodenkoeken: “Dit is mijn bijdrage aan het maatschappelijk debat over polarisatie. Het is mesjogge dat een productnaam wordt aangepast omdat hij mogelijk aan een bevolkingsgroep refereert. Jodenkoeken zijn lekker en worden goed verkocht, en hebben dus een positieve connotatie. Als beeldvorming al kan plaatsvinden door hoe iets wordt genoemd, dan is het toch alleen maar een goede zaak als mensen Joden gaan associëren met iets lekkers? Juist in een tijd waarin antisemitisme toeneemt. Ik hoop dat mijn matzes, nu Jodenkoeken, hier tegenwicht aan bieden.”

De matzes met de nieuwe naam liggen dit jaar met Pesach, het Joodse paasfeest, in de winkel.

Bron: De Schpeld

EN / NL/ עב