Niet alle Israëlische burgers bevinden zich in quarantaine, maar een paar dagen geleden hebben de nieuwe richtlijnen van de Israëlische regering duizenden gezonde mensen naar huis gestuurd, waardoor hun mobiliteit nog verder werd beperkt.

Sinds die tijd circuleren er op internet veel memes en korte video’s van mensen die thuis hun verstand verliezen als ze onafgebroken contact zijn met hun kinderen en echtgenoten. Moeten we in deze tijd het beest van de verveling op afstand te houden of kan het voor ons een test en een les zijn?

In een toespraak tot de bevolking maakte premier Benjamin Netanyahu bekend, dat de publieke sector nu in de noodtoestand moet werken en dat de particuliere sector voor 30% zou gaan werken. Het betekende dat alle bedrijven, groot of klein, hun personeelsbestand moesten inkrimpen en hun werknemers met ‘onbetaald verlof’ naar huis moeten sturen. Degenen die dat konden, namen hun werk mee naar huis, maar degenen die niet konden, worden naar huis gestuurd, waarschijnlijk tot na Pesach, en zijn vooralsnog afhankelijk van werkloosheidsuitkeringen.

Ik wil proberen verder te kijken dan de angst en de onzekerheid van de huidige situatie, en probeer deze situatie vanuit een iets andere invalshoek te bekijken. Voor velen van ons is ons dagelijks leven, zoals we weten, stilgezet, en daar kan weinig aan worden gedaan. Je zou deze vraag kunnen stellen: is het de regering die ons naar huis heeft gestuurd, of is het de soevereine God van de geschiedenis? We kunnen dit op een paar verschillende manieren bekijken, maar de bal ligt op uw helft van het speelveld – u bent thuis, een hele maand – wat gaat u doen met uw tijd?

Streaming-sites bieden een deel van hun diensten gratis aan, de vraag naar home entertainment is internationaal gegroeid, online cursussen over vele onderwerpen worden aangeboden met speciale kortingen, e-boek en audioboek advertenties verschijnen vaker op onze online apparaten. Veel bedrijven zoeken naar mogelijkheden om onze aandacht te trekken, omdat aan miljoenen mensen wordt gevraagd om binnenshuis te blijven. Onze gedachten raken in de war als we ons bewust worden van die plotselinge breuk in het leven is, en we vragen: ‘Wat nu?’

Wanneer God je naar huis stuurt, wanneer God je zegt dat je een maand van je leven moet nemen en uit je routine moet breken, wanneer God je dit altijd zo waardevolle geschenk geeft, het geschenk van de tijd, hoe zal je dan op God reageren? Hoe zul je reageren op de realiteit die je omringt, dat je morgen wakker kunt worden en ‘X’ kunt doen. Wat is X?

Heb je het de laatste tijd zo druk gehad, dat je niet aan bidden toekwam? Wanneer heb je voor het laatst meer dan een paar minuten aan het lezen van de Bijbel besteed? Wanneer was het de laatste keer dat je met je levenspartner sprak over iets diepgaand, buiten je werk? Als het antwoord vaag genoeg is, kun je er zeker van zijn dat God de dingen ten goede laat uitwerken, zodat je dieper in jezelf en in je relaties kunt kijken en dingen kunt uitzoeken. Je getuigenis opschrijven, online een hermeneutiek-cursus volgen, je in de stilte terugtrekken, een kopje koffie drinken, de intimiteit met je echtgenoten herbeleven… er zijn vele mogelijkheden om nieuwe gezonde gewoontes te cultiveren.

Memes kunnen grappig zijn, maar hun cynisme mogen we ons niet eigen maken, want we weten heel goed dat God ons werk schenkt, zelfs als we schijnbaar niet op onze werkplek zijn. Beoefen de liefde, investeer in je persoonlijke vereniging met Christus, duik in je door God gegeven roepingen, lees het Woord en andere godvruchtige schrijvers en denk eraan om uit te rusten, want een kans zoals deze komt misschien nooit meer. Laten we het beste maken van deze kostbare, door God gegeven tijd.


Bronvermelding
Datum:        23-03-2020
Auteur:        Arthur Schwartzman
Beeld:          Pixabay
Website:      https://israeltoday.nl/


 

EN / NL/ עב