Op zondag 15 augustus werd de lucht boven Jeruzalem verduisterd door een dreigende oranjekleurige wolk, en de geur van rook doordrong de lucht in de hele hoofdstad. De bossen ten westen van Jeruzalem stonden in brand en het was de ergste bosbrand in decennia.

Volgens de berichten in de media heeft de brand meer dan 6.000 hectare in beslag genomen, wat meer is dan de verwoestende bosbranden in de Carmel in 2010. Meer dan 1.500 brandweerlieden werkten drie dagen lang met 20 vliegtuigen en talloze brandweerauto’s totdat het vuur onder controle was. Het psychiatrisch ziekenhuis Eitanim moest worden geëvacueerd en op een gegeven moment leek het erop dat ze het Hadassah-ziekenhuis, een groot medisch centrum in Zuid-Jeruzalem, moesten ontruimen.

Ondanks de verwoesting bleef Hadassah onaangetast door de brand. Er zijn geen levens verloren gegaan en slechts een paar huizen zijn afgebrand. Toch zal het nog vele jaren duren om de beboste heuvel te herstellen vanwege de schade veroorzaakt. De autoriteiten denken dat het door menselijk handelen is veroorzaakt, maar op dit moment is het onduidelijk of het nalatigheid of brandstichting was.

KNI sprak met twee gelovigen die beiden in getroffen gemeenschappen wonen en hun huizen moesten ontruimen. “Ik werk meestal vanuit huis, maar op deze specifieke dag moest ik voor een boodschap in Jeruzalem zijn”, zegt Tal (niet zijn echte naam). ‘Mijn vrouw belde me en zei dat ze rook zag, maar het was van ver, en ik zei haar dat ze zich geen zorgen moest maken en dat ik zo thuis zou komen. Ik stapte in mijn auto, maar al onderweg zag ik die enorme wolk en realiseerde me dat dit serieus was. Hoe dichter ik bij huis kwam, hoe groter het werd. Het was enorm en oranje. Het voelde echt alsof ik het vuur in reed.”

Tegen de tijd dat hij bij zijn huis in een van de kleine dorpjes ten westen van Jeruzalem aankwam, waren veel van zijn buren al aan het evacueren. Hij kwam op het laatste moment binnen en had minder dan twee minuten nodig om het gezin in de auto te krijgen en weg te rijden van het vuur. “We hebben een bos tegenover ons huis – en we zagen bomen in brand vliegen, tot op 50 meter van ons huis. De hitte was ondraaglijk. De hete lucht gaat omhoog en koude lucht stroomt naar binnen om zijn plaats in te nemen, dus je krijgt deze sterke wind, als een storm. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, het was echt beangstigend. Vonken van het vuur aan de ene kant van het dorp vlogen naar boven en staken het bos aan de andere kant in brand, dus we hadden het vuur aan alle kanten. We verlieten de plaats op het laatste moment. We deden de deur niet eens op slot, en we brachten alleen wat we snel bij elkaar konden krijgen. Slechts een paar minuten nadat we vertrokken,

Sommige dorpelingen bleven ondanks het gevaar en raakten niet gewond, maar doorstonden uren zonder te weten of ze het zouden overleven. Ze belden de brandweer, die op dat moment niets kon doen. Ze zeiden gewoon dat ze natte dekens moesten bedekken en moesten bidden. Sommige dorpelingen hebben de brand zelf bestreden met tuinslangen, in afwachting van de komst van de brandweer. “We gingen weg en baden, niet wetend of we een thuis zouden hebben om naar terug te keren”, vertelde Tal aan KNI. “Terwijl we reden baden we allemaal en zeiden: ‘Heer, u bent soeverein. Je kunt een wonder doen. Alsjeblieft. Laten we naar huis gaan.’ Het leek niet aannemelijk. Alles om ons heen ging in vlammen op, de wind was sterk en de brandweer was nog niet eens in ons dorp aangekomen.”

Een andere gelovige, Orly (niet haar echte naam), woont ook in een dorp ten westen van Jeruzalem. “Mijn huis ligt hoog, met een weids uitzicht, en helaas zien we vaak bosbranden als ze zich voordoen”, vertelt ze aan KNI.

“Deze zag er anders uit. Het was dichterbij dan normaal, en ik voelde sterk van de Heer dat we ons moesten voorbereiden op de evacuatie.’ Twintig minuten later kreeg ze een bericht op haar telefoon dat het dorp ontruimd moest worden. “Als alleenstaande moeder die zorgt voor kinderen met speciale behoeften, zou ik niet in staat zijn om alles in een paar minuten klaar te krijgen”, zegt ze.

“Het was Gods genade dat ik voelde dat ik het van tevoren moest voorbereiden.” Ze kreeg de kinderen en de huisdieren in de auto en tegen de tijd dat ze wegging, was de elektriciteit in huis al uitgevallen. “Ik zag brandende bomen dicht bij het dorp en terwijl ik door het dorp reed op weg naar buiten, zag ik dat het vuur zich al had verspreid naar plaatsen in het dorp. Mijn kinderen kennen Psalm 91 uit hun hoofd, dus we baden het samen hardop terwijl we aan het rijden waren. Ik huilde de hele weg, we wisten niet wat er ging gebeuren.”

Tal en zijn familie gingen bij familieleden in Tel Aviv wonen terwijl ze het nieuws volgden om te zien wanneer ze konden terugkeren en kijken of ze nog een huis over hadden. Orly ging naar de Messiaanse moshav, Yad HaShmona, die haar en haar kinderen met open armen in ontvangst nam.

“Ik volgde het nieuws en afgaande op de beelden leek het alsof de helft van ons dorp was afgebrand”, zegt Orly. ‘Maar het was alsof God zijn hand tegen het vuur legde en niet toestond dat het de huizen verteerde. Bij één persoon brandde een auto af, maar niet het huis. De tuin van iemand anders ging in vlammen op en een boom die naast het huis stond brandde af, maar het huis vatte helemaal geen vlam. Een van mijn buren zei: ‘nu weet ik dat God van me houdt.’ Het was een wonder.”

Dat zag Tal ook in zijn dorp. “Toen we in Tel Aviv op veilige afstand naar het nieuws keken, zagen we interviews met mijn buren op het nieuws en op basis van de berichten realiseerde ik me dat ons huis er waarschijnlijk nog stond. Ze lieten ons een paar dagen later naar huis komen. Ons huis was intact. Zelfs onze tuin werd niet beschadigd. We hadden een paar zakken met oude babykleertjes buiten die we van plan waren te doneren – niet eens een klein gaatje van de vonken. Niks. Natuurlijk was de rookgeur overal en het was moeilijk om te slapen, maar het huis was in orde. Het toont gewoon de kracht van gebed. Sommige van mijn buren hadden hun tuinen of auto’s verbrand. Er was schade aan alle vier de kanten van ons huis – en onze plaats was prima. Ik voelde me bijna schuldig dat het zo goed was gegaan met ons huis.”

Ondanks de schade werd een minimaal aantal huizen verwoest. Tal was verbaasd hoe intact het dorp was. “Ik had veel meer schade verwacht”, zegt hij. Nu hij weer thuis is bij het gezin, zegt hij dat de geur van de rook nu elke dag minder en minder is. De eerste dagen na thuiskomst merkte hij af en toe spontane nieuwe branden in het bos, die hij moest melden, maar die komen ook steeds minder voor.

“We zijn nog steeds een beetje getraumatiseerd. We springen elke keer op als we een wolk in een vreemde vorm zien. Het zal even duren voordat het over is.” Tal benadrukt ook hoe dankbaar hij is voor de mensen die hen hulp hebben aangeboden, eten hebben gebracht en vooral gebeden.

Ook Orly spreekt haar dankbaarheid uit. “We wisten niet waar we naar thuis kwamen en wat we zagen was een wonder”, vertelde ze aan KNI. “Ik dank God met heel mijn hart, meer dan ik ooit heb gedaan. En ik dank iedereen die gebeden heeft. We kwamen terug naar huis en alles was precies zoals we het hadden achtergelaten. Ik had gebedsverzoeken naar mensen gestuurd en ze stonden naast me in gebed voor mijn huis en voor het dorp. Ik kreeg veel berichten. Mensen van wie ik al jaren niets meer had gehoord, namen contact op. Ze waren geïnteresseerd in hoe het met ons ging. Ze vroegen of ze konden helpen. Velen boden aan hun huis voor ons open te stellen. Het was zo ontroerend. Het gevoel van familie, niet alleen zijn, opgehouden worden in gebed, dat was heel belangrijk voor ons.”

“Als je door het vuur loopt, zul je je niet verbranden; de vlammen zullen je niet in vuur en vlam zetten. Want ik ben de Here, uw God, de Heilige van Israël, uw Redder.” – Jesaja 43:2-3


Bronvermelding:
Datum:        25-08-2021
Auteur:       Tuvia Pollack
Beeld:         KNI
Website:      Kehila News


 

EN / NL/ עב