Onderstaande tekst is onze Nederlandse vertaling van de deels Engelstalige, deels Hebreeuwstalige video die onderaan dit artikel staat. We kunnen en willen u dit niet onthouden. Wie hier niet door wordt geraakt, zal nergens door geraakt worden. Moge het u tot zegen zijn.

Redactie Radio Israel, 2 november 2023

“Shalom vrienden,

Dit is Jeremy Gimpel van de Arugo Farm. Het grootste verhaal van de week tot nu toe was van de vrouwelijke soldaat Ori Megidish die werd gered uit de tunnels onder controle van Hamas in Gaza tijdens de meest gedurfde reddingsoperatie voor gijzelaars in de wereldgeschiedenis. Geen enkele Hollywood-schrijver, James Bond, Mission Impossible had dit scenario kunnen bedenken: van een vrouwelijke gijzelaar die naar een donker boobytrap-labyrint van tunnels honderden meters onder de grond wordt gebracht. Geen enkele horrorfilm heeft ooit een volk zo kwaadaardig neergezet met  de gruweldaden die de Hamas-terroristen op 7 oktober tegen de Joden hebben begaan. Hoe hebben de Israëlische Speciale Eenheden dat gedaan?

Maar dat is niet echt het verhaal dat ik met je wilde delen. Wat ik met jullie wilde delen was het ware verhaal achter de schermen, het menselijke verhaal, het Godsverhaal, het verhaal dat de reguliere media nooit zullen delen. Het verhaal van de familie van dit Joodse meisje dat werd ontvoerd en op wonderbaarlijke wijze werd gered. Elke Jood in de wereld, elke gelovige in God in de wereld, moet dit bekijken en van deze familie leren.

Weet je, haar familie bestaat uit Sefardische Joden uit Kiryat Gat. Ze geloven in God, ze houden van Israël, ze sturen hun kinderen naar het leger, vieren de Shabbat… gewoon ouderwets zout-der-aarde mensen, en zij gingen ten strijde. Ze voerden een geestelijke oorlog: ze bestormden de hemel en niets stond hen in de weg. Ze deden alles wat ze konden om HaShem aan te roepen; zij documenteerden dit zelf in video’s. Eerst brachten ze een sefer Torah (Thorarol) het huis binnen tot in de slaapkamer van hun dochter – Ori – en baden. Kijk maar:

(video van familie: Thora wordt door het huis gedragen onder luid gehuil en gebed door de hele familie. “Ori!!! Kom naar huis in vrede! Schepper van het heelal, breng Ori weer veilig thuis! Schepper van het heelal, hoor onze gebeden! Wij doen boete/verzoening voor jou [kapara], Ori; kom veilig thuis! Kom weer terug naar huis. Net zoals we de Thora in ons huis hebben gebracht, God, breng alstublieft Ori terug in ons huis!)

“Toen ging Ori’s moeder in het openbaar een mitzvah voor vrouwen doen, van ‘hafrashat challah’, d.w.z. het scheiden van de challah vóór Shabbat, en daar zegt ze publiekelijk het mooiste gebed tot God:

(video van familie: Gezegend zijt Gij, Heer onze God, Koning van het heelal, Die ons heeft apart gezet met Zijn geboden en ons heeft opgedragen de challah te scheiden als een offerande. (neemt een stuk van het deeg weg en wikkelt het in) Zie hier de challah. Moge het worden gerekend tot het uitvoeren met alle details en nauwkeurigheid en dat het voor U moge zijn alsof ik dit challah-offer op het altaar tilde. Moge het U welgevallig zijn zoals het was in de tijden van de Heilige Tempel in Jeruzalem toen de priesters de challah aanvaarden als verzoening voor onze zonden, moge dit als verzoening gelden voor mijn zonden; het zal zijn alsof ik wedergeboren ben. In de verdienste van de mitzvah van ‘hafrashat challah’ zullen mijn kinderen altijd gevoed worden door de Heilige, gezegend is Hij. In Zijn grote liefde en grote genade, net zoals ik deze challah met heel mijn hart gescheiden heb, moge de genade van de Heilige worden opgewekt en genade hebben. … Hij zal ons verlossen van al onze vijanden en pijn voor altijd – amen. Moge dit zo zijn – amen! Hij zal onze gevangenen thuisbrengen – amen. Hij zal al onze zieken genezen – amen. Hij zal mijn dochter terugbrengen, Ori dochter van Margalit. Ori, ik ben bij je! ‘Kapara’ voor jou! Ik hou van jou, Ori! Iedereen, alsjeblieft: schud de hemelen! Breng alle gevangenen terug! Laat alle zieken opstaan van hun bedden! Alstublieft, Schepper van het heelal! Ik hou van U, ik hou zielsveel van U. Stel mij niet teleur, alstublieft. Spoedig, spoedig, spoedig! (kan ook vertaald worden met: plotseling; red. RI) – amen!)

“Vervolgens verzamelde hun hele familie zich als gemeenschap, daarna de hele stad, allemaal samen biddend, roepend tot God in de meest oprechte, hartgrondige kreet /aza’aka/, gewoon schreeuwend naar God om hun gebeden te beantwoorden….

… en toen bereikte twee dagen later het nieuws hun huis. Kun je je hun gevoelens voorstellen toen ze hoorden dat hun dochter gered was? De dochter is gered uit de hel en is op weg naar huis: kun je je de emoties in dat huis voorstellen?

[item journaal: journalist: “Ik sta hier bij Smadar, Ori’s tante. Wat voel je nu?” “Grote vreugde! Wij zijn zo opgewonden! Dank aan de Schepper van het heelal, dank aan heel Israël. Dank aan onze soldaten! Het is jullie verdienste dat zij levend en wel is. Het zijn slechts onze gebeden! De Schepper van het heelal heeft haar thuisgebracht! Dank aan heel Israël. Wij zitten zo vol emoties!” Beelden van Ori’s ontmoeting met oma die dankgebaren naar boven maakt en iemand die de shofar blaast.]

“De hele stad Kiryat Gat explodeerde in extatische vreugde; seculiere, charedische en sefardische Joden, ashkenazische Joden. De hele stad liep in optocht en danste door de straten!

(videobeeld: zang: “We zijn gelovigen, de kinderen van gelovigen en wij hebben niemand om op te steunen dan onze Vader in de hemelen. De natie van Israël leeft; onze Vader leeft meer!)

“Ik zie hoe deze ongelooflijke realiteit zich in Israël ontvouwt. Een realiteit die elke menselijke verbeelding te boven gaat en ik vraag mezelf af: wat is de betekenis die ik hieruit kan halen? Wat kan ik leren van de familie Megidish en mijn antwoord is: Emunah (vertrouwen op God)  – ik moet me tot HaShem wenden met een even oprecht hart als oma Megidish.

(video familie: oma pleit in gebed bij mezuzah: We hebben niemand anders dan U, Heilige. Er is niets anders, alleen U. U bent Eén en Uw Naam is de Enige. Moge Uw Naam geprezen worden!)

“Ik moet me oprecht afkeren van mijn afgoden, me afkeren van mijn kwaad en het uitroepen naar HaShem vanuit het diepst van mijn hart. Misschien is dat waar dit allemaal over gaat: gewoon een absolute wake-up call, die ons oproept om terug te keren, ons oproept tot t’shuvah, ons oproept om ons te bekeren, ons oproept terug te keren naar God om echt voor te bidden en te geloven dat God wonderen zal doen voor Israël.”

Doe ook mee met gebed voor Israël en kijk regelmatig op de gelijknamige pagina voor actuele gebedspunten en gebedsinitiatieven in Nederland en buitenland.

Bekijk de hele video:

 

EN / NL/ עב