Negen rode vaarzen werden in overeenstemming met dit gebod geprepareerd tot aan de verwoesting van de Tweede Tempel. Mozes, onze Leraar, bereidde de eerste voor. Ezra maakte de tweede klaar. Er waren er zeven tussen Ezra en de verwoesting van de Tempel. De tiende zal worden voorbereid door koning Messias; moge hij spoedig onthuld worden! Amen, laat het zijn wil zijn! (Mishneh Torah, Hilchot Parah Adumah 3:4)

 

Toen Abu Obeida, een militaire woordvoerder van Hamas, zijn televisietoespraak begon ter gelegenheid van de 100 dagen sinds de aanval van 7 oktober, volgde het grootste deel van wat hij zei de bekende mantra van het prijzen van het militaire verzet van Hamas en het oproepen van alle moslims om tegen Israël in opstand te komen. Maar toen hij de motieven voor het bloedbad van 7 oktober begon op te sommen, zei hij dat de agressie tegen ‘ons pad en Al-Aqsa’ zijn hoogtepunt bereikte met het ‘brengen van rode koeien’. Voor een groot deel van de wereld klinkt een dergelijke uitspraak vreemd, maar voor een Messiaanse gelovige is de beschuldiging beladen met Messiaanse implicaties. Het “brengen van rode koeien” waar Obeida naar verwees was de aankomst in 2022 van vijf rode vaarzen naar het Tempelinstituut, een Joodse organisatie die zich richt op het vestigen van de Derde Tempel op de Tempelberg in Jeruzalem. De plek, momenteel bezet door de Al-Aqsa-moskee, is een islamitische heilige plaats en is voortdurend het middelpunt van spanningen in de regio.

A red cow. (Image: Bigstock)
Een rode koe. (Afbeelding: Bigstock)
Maar waarom was de komst van rode vaarzen zo beledigend? Het zeldzame dier is het hoofdbestanddeel van een rituele zuiveringsceremonie voor het verwijderen van rituele onzuiverheden uit de nabijheid van of contact met een dood lichaam. Sinds de verwoesting van de Tweede Tempel worden alle joden tegenwoordig als ritueel onrein beschouwd, waardoor de terugkeer van de tempeldienst wordt verhinderd. Het veiligstellen van een potentiële onberispelijke rode vaars is de sleutel tot de eerste stappen van het herstarten van de Tempeldienst, wat de verwijdering van de Al-Aqsa Moskee, de wederopbouw van de Tempel en, uiteindelijk, de terugkeer van de Tempelberg onder Joodse controle impliceert.
De huidige poging om de Tempel te herbouwen wordt niet gesteund door de Israëlische regering of universeel gesteund binnen het Jodendom, maar de stap naar het uitvoeren van de geheimzinnige ceremonie van de rode vaars impliceert niet alleen een terugkeer naar de dienst van de Heilige Tempel; het wijst op de nabijheid van de Messias en de uiteindelijke verlossing van Israël. Van het geloof dat de Messias zelf de tiende rode vaars zal voorbereiden tot aan de verwijzingen tijdens de ceremonie naar de opstanding van de doden, is het geen verrassing dat de huidige onrust in het Heilige Land terug te voeren is op de voorbereiding van de rode vaars.
—————–
Bron : https://ffoz.org/messiah/articles/war-update-why-hamas-hates-the-red-heifer
Afbeelding: A red cow. The Torah requires ashes of a red heifer without blemish for ritual purification. Finding a red heifer is a sign of the coming of Messiah. (Image: Rennett Stowe / CC BY 2.0)
EN / NL/ עב