Poerim is verreweg het leukste joodse feest dat er is. Kinderen verkleden zich, het verhaal van Esther wordt verteld waarbij een kabaal wordt gemaakt telkens als de naam ‘Haman’ wordt genoemd. Het is een feest waarin iedereen zich even mag laten gaan en waarin naar goed gebruik aan de armen en minderbedeelden wordt geschonken.

Natuurlijk wordt er ook geknutseld, spelletjes gespeeld en gebakken; hamantaschen vooral, of ook wel ‘hamansoren’ /oz`nee ha`man/ genoemd, die verwijzen naar de overwinning op het snode plan van Haman om het joodse volk uit te roeien. De oren van de vijanden van Israël vullen we met allerlei zoets om ze daarna met veel smaak op te eten.

Hieronder volgt een beproefd recept. Even een tip: weersta de verleiding om te veel vulling te gebruiken. In de oven zal het gaan uitlopen en daarmee verlies je de vorm. Succes!

 

Bereidingstijd: 25 minuten plus 2 uur koelingstijd
Baktijd: 15 – 20 minuten
Aantal: ± 30 hamantaschen 

Deeg

 • 40 g express havermout naturel
 • 325 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl baking soda (zuiveringszout)
 • 237 ml ongezoete appelsap
 • ¼ elk: gemalen gember, gemalen kardamom, en (versgeraspte) nootmuskaat
 • 3 el elk: bruine basterdsuiker en honing
 • 60 g ongezouten roomboter, gesmolten
 • 2 el extra vierge olijfolie
 • 2 grote eieren
 • ¼ tl vanille extract
 • 3 el ijskoud water of koude cognac
 • ca 2 tl poedersuiker

 

Vulling
Eigen keuze jam, denk bv aan vijgenjam of abrikozenjam
Blokje chocoladereep naar keuze

 

Bereidingswijze

Stap 1
Zet een keukenmachine met snijbladen klaar. Doe de havermout in de mengbak van de keukenmachine en vermaal het tot meel. Stop de machine. Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en specerijen toe. Meng het geheel in 2 maal aan/uit.

Stap 2
Combineer in een maatbeker de suiker, honing, gesmolten boter en olie terwijl je met een klein garde of vork het geheel goed vermengd. Klop de eieren en vanille door het mengsel. Terwijl de keukenmachine aanstaat, giet het mengsel met een dunne straal door de vultrechter. Meng het nog geheel nog 30 seconden. Voeg met een dunne straal het ijswater of de cognac toe. Laat de machine het deeg mengen totdat er 1 of 2 deegballen worden gevormd. Als het deeg niet samenbalt, voeg dan nog een beetje bloem toe en meng het deeg kort na. Neem het deeg uit de kom en vorm twee ballen ervan. Doe elke deegbal op een vel bakpapier. Druk elk stuk rustig plat tot een cirkel met ruim 15 cm (6 inches) doorsnee. Vouw het bakpapier rondom over de bovenkant van elke cirkel. Leg ze plat op een bord en zet ze twee uur in de koelkast om op te stijven.

Stap 3
Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier of licht ingevet. Neem het deeg uit de koelkast en vouw het papier weg. Rol het deeg uit op een met bloem licht bestrooide werkoppervlak tot het een dikte van iets minder dan een halve cm.

Druk met een glas of een ronde uitsteekvorm (doorsnede ong. 7,5 cm) deegvormen uit. Raap het overgebleven deeg en herhaal: uitrollen en uitsteken.

Stap 4
Verwarm de oven voor op 175 graden C.. Schep een theelepel jam naar keuze of een klein blokje chocolade in het midden van ieder deegcirkel. Neem vervolgens tussen wijsvingers en duim driehoeksgewijs de randen van de cirkel (1/3) op en vouw de zijden over elkaar. (Zie afbeelding hieronder) Houd een opening in het midden vrij. De vorm van het eindproduct moet een driehoek zijn.

Leg op de bakplaat met een ruimte van ong. 2,5 cm tussen elk koekje in.

Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak tot de koekjes goudkleurig zijn. (ong. 15 min, 20 min. als ze nog niet de gewenst kleur hebben bereikt)

Stap 5
Neem de koekjes uit de oven en laat 20 minuten afkoelen op een ovenrek. Bestrooi met poedersuiker. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.

 

Béte avon!
Eet smakelijk!

 

________________________________
Bronvermelding
Afbeelding 1: Torey Avey
Afbeelding 2: chabad.org
________________________________

 

 

EN / NL/ עב