Het is nog steeds zo dat degenen onder ons die zich niet willen laten vaccineren, daartoe niet zullen worden gedwongen. Echter, de lijst met consequenties als we ons niet laten vaccineren, wordt steeds langer.

Niet toegelaten worden in restaurants (waar niet-gevacci­neerden alleen maar buiten mogen zitten) en sport­scholen, daarmee zullen, denk ik, de meesten wel kunnen leven, ikzelf in elk geval wel. Maar nu, met de stijgende temperaturen en het zwembad­verbod voor niet-gevaccineerden, zullen we veel meer moeite hebben vermoed ik, want we hebben sinds 4 jaar een heerlijk buiten­zwembad in onze nederzetting, waar we tijdens de warme maanden veel tijd met onze kinderen hebben doorgebracht. Ik hoop nog steeds dat er een verandering of een oplossing komt.

Vormen kinderen een hoog besmettingsrisico?
Afgelopen zaterdag zijn we naar Bat Yam geweest. Net toen we uit een pizzeria kwamen, kwam de politie aanrijden. De eigenaar van de pizzeria had de politie gebeld, omdat er twee vaders in de pizzeria bezwaar maakten tegen de nieuwe regels, en weigerden de zaak met hun kinderen te verlaten. Sinds kort worden kinderen beschouwd als een hoge risico-factor voor wat betreft besmetting met het virus. Als gevolg daarvan mogen kinderen voortaan niet meer in restaurants zitten omdat zij dus een risico voor de samenleving vormen.

Een ander voorbeeld: gisteren zag mijn collega een kinderwagen voor een winkel staan met een baby erin, zij keek om zich heen en ging de winkel binnen om de moeder te zoeken. De moeder kwam toen net naar buiten en zei dat alles in orde was, want ze moest de kinderwagen met de baby buiten laten staan, vanwege een nieuwe verordening.
En plotseling ging er een lichtje bij mij branden… Kinderen werden tot nu toe steeds als een laag risico beschouwd, daarom hoefden ze tot nu toe geen mondkapjes te dragen. En plotseling vormen de kinderen nu het grootste gevaar, dan klopt er toch iets niet, nietwaar?? Dat is duidelijk.

Bibi heeft onlangs aangekondigd dat er 36 miljoen extra vaccins zijn besteld bij Pfizer om de hele natie inclusief kinderen in te enten!!! Dus moet er natuurlijk opnieuw druk op de bevolking worden uitgeoefend en angst worden gezaaid, zodat ouders dan bereid zijn hun kinderen te laten vaccineren.

Ik hoor steeds meer verhalen (uit onze vrienden- en kennissenkring) waarin werknemers, meestal per e-mail, van hun bazen te horen krijgen dat als ze niet gevac­ci­neerd zijn, ze niet op het werk hoeven te verschijnen. Er is geen rechts­grondslag voor, aangezien er ‘nog’ geen wet van kracht is, maar het aantal van dergelijke gevallen neemt toe. Veel mensen laten zich vaccineren omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Degenen die niet gevaccineerd willen worden, hebben een groot probleem.

Mijn man had gisteren avonddienst op het politiebureau, maar toen zijn chef hoorde dat mijn man niet was ingeënt, begon de stress. Voorlopig zal hij meer worden ingeroosterd voor zijn vrijwilligers-opdrachten, tenzij hij zich onmiddellijk laat vaccineren. Zoals u ziet, ik vertel hier geen sprookjes, maar spreek ik helaas uit eigen ervaring. En een paar dagen geleden ontdekte ik een krantenartikel over een soldaat in een speciale eenheid, die zich verzette tegen inenting. Hij werd onmiddellijk uit de opleiding voor comman­danten verwijderd, hoewel hij goede vooruitzichten had om carrière te kunnen maken in het leger. Tot nu toe mag hij zelfs niet met andere soldaten eten, maar moet hij zich afzonderen in een aparte kamer.

Een moeder wilde boodschappen doen bij ‘Shoefersal’, een bekende kruideniersketen, maar werd niet binnen gelaten omdat zij haar groene paspoort niet kon tonen. Zij ging naar het politie­bureau en kreeg daar te horen dat deze weigering wettelijk niet in orde was, aangezien iedereen nog steeds het recht heeft om boodschappen te doen. In Israël is het gebruikelijk om vóór de feestdagen met het personeel te toosten op de komende feestdagen. Mijn vriendin, die kleuter­leidster is, werd voor deze bijeenkomst voor Pesach door haar baas geweigerd – omdat zij niet gevaccineerd is. Ze mag gelukkig nog wel op haar werk verschijnen.

Alleen al door de lockdowns zijn 1,1 miljoen Israëli’s hun baan kwijtgeraakt. Maar dit is blijkbaar niet genoeg. Niet-ingeënte mensen worden gediscrimineerd in allerlei banen en krijgen te horen dat ze zich moeten laten vaccineren, of ontslag moeten nemen.

De huidige situatie stemt me tot nadenken. Ik vraag me ook af waarom deze discriminaties en uitsluitingen nodig zijn, aangezien de vaccinaties de gevaccineerden toch zo goed beschermen. En nu naar het weer. Gelukkig mogen wij daar wel van genieten.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder. Vooral in het binnenland en in de bergen zal het wat koeler worden, in het noorden kunnen enkele buien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is één centimeter gestegen en staat nu op 209,22 meter beneden de zeespiegel, dat is nog 42 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de hele redactie van Israel Today, een fijne dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,
Ayala


Bronvermelding:
Datum:        16-03-2021
Auteur:        Ayala Shalmayev
Beeld:         Vaccinatie als voorwaarde voor een normaal leven? (Foto: Miriam Alster/Flash90)
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב