Eigenlijk wilde ik u vandaag, zoals gewoonlijk, welkom heten in een nieuwe week, en iets schrijven over Chanoekah, het lichtjesfeest dat vanavond begint met het aansteken van de eerste kaars van de Chanoekah-kandelaar. Dit is altijd een bijzondere tijd voor ons, de hele sfeer is bijzonder.

Ik wilde ook iets schrijven over de ‘soefganiot’ die nu overal te koop zijn. Elk jaar zijn er nieuwe ‘collecties’ van dit heerlijke gebak, dat erg lijkt op de ‘Berliner bollen’ die u wel kent. Kent u de geur van verse en nog warme soefganiot?

Samen met de geur van brandende kaarsen tijdens Chanoeka zorgen die voor deze fijne feestsfeer, ook al krijg je helemaal geen vrije dag voor deze mooiste van alle feestdagen. Alleen de school­kinderen krijgen Chanoeka vakantie. En de studenten krijgen altijd ook een dag vrij.
Ik wilde in mijn artikel u dus gewoon een feestelijke sfeer meegeven.

Maar toen kwam Omikron langs
En wat moet ik zeggen? Plotseling duikt deze nieuwe variant van het coronavirus op, op een moment dat wij hier in Israël al bijna vergeten waren dat corona ook nog bestond. Nauwelijks had deze nieuwe variant zijn naam gekregen, of de Corona-commissie kwam na lange tijd weer bijeen en besloot tot nieuwe, maar feitelijk oude beperkingen. Vanaf middernacht zal Israël voor tenminste twee weken weer voor toeristen op slot zijn!

Dit voelde als een klap in ons gezicht. Nog geen week geleden schreven we met vreugde op onze website Israël is weer open voor toeristen. En nu zijn we voorlopig weer teruggezet. Het is de angst voor het onbekende, die onze regering ertoe heeft aangezet deze voor­zorgs­maat­regelen te nemen. Over ongeveer een week zullen we meer weten over de situatie die nu is ontstaan. Na een tijdje weet men over het algemeen inhoudelijk wat meer, maar nu weten we gewoon niet genoeg over deze nieuwe corona-variant, vandaar deze ferme besluiten, die velen buiten­sporig vinden. Laten we hopen dat alles er over veertien dagen beter uitziet dan we vreesden.

Chanoekah Same’ach vanuit Modi’in
Dov


Bronvermelding:
Datum:        24-05-2021
Auteur:        Dov Eilon
Beeld:         Olivier Fitoussi/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב