Het Duitse technologiebedrijf Siemens moest een verklaring van boycot van Israël ondertekenen voor een contract in Turkije.

Siemens AG heeft in Turkije een aanbesteding gewonnen voor de levering van 12 hogesnelheidstreinen ter waarde van 341 miljoen euro. Zoals SWR meldde, moest het Duitse bedrijf echter een verklaring van boycot van Israël ondertekenen, anders zou de deal niet zijn doorgegaan.

Volgens de Duitse wet zou een dergelijke verklaring verboden zijn, maar Siemens kon het probleem omzeilen door een “wettelijk toelaatbare positieve lijst” in te dienen die de mogelijkheid uitsloot dat bij de deal onderdelen uit Israël zouden worden gebruikt.

Siemens verklaarde ook: “Wij hebben een langdurige zakelijke relatie met Israël. Wij hebben bijvoorbeeld regionale treinen geleverd aan de Israëlische Spoorwegen en zijn verantwoordelijk voor het onderhoud daarvan op de lange termijn.”

Dit betekent dat Siemens nu geen juridische problemen heeft. Wat overblijft is een onaangename nasmaak dat een Duits bedrijf bereid is de Joodse staat te boycotten, althans gedeeltelijk.

Maar had Siemens zich vrijwillig moeten terugtrekken uit een contract dat oproept tot een boycot van Israël? 341 miljoen euro spreken tegen. Banen zijn waarschijnlijk afhankelijk van dit geld en het contract om de treinen te bouwen.

Aangezien Siemens al met Israël samenwerkt, is deze boycotverklaring slechts een symbolisch gebaar. Vanuit Duits en Joods oogpunt is het inderdaad een ongemakkelijke symboliek, maar aangezien het geen echte gevolgen heeft, moet er misschien niet te veel aandacht aan worden besteed.

Dat dacht waarschijnlijk ook de Israëlische regering, die tot nu toe geen verklaring over de deal heeft afgelegd.

Wanneer echter wordt gesproken over de zakenpartners van Siemens AG, moet worden vermeld dat de onderneming gasgestookte centrales bouwt in Iran. Zou een boycot van het land dat actief werkt aan de vernietiging van de Joodse staat misschien beter zijn?


Bronvermelding:
Datum:        07-02-2023
Auteur:        Michael Selutin
Beeld:           Yonatan Sindel / Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב