Bloemkool is bij ons thuis niet een erg populaire groente, alhoewel ik het heerlijk vind. Dus aan mij de uitdagende taak om deze groente zo klaar te maken dat het bijna onherkenbaar is als zodanig. Meestal lukt dat ook, als vervanger voor rijst bijvoorbeeld. Pas wanneer het – met smaak! – is verorberd, laat ik weten dat ze bloemkool hebben zitten eten.

Het was ook één van de bijgerechten die op de kibbutz heel veel werd gegeten, vooral in gefrituurde vorm. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook veel gezondere varianten in de Midden Oosterse keuken te ontdekken zoals het onderstaande recept dat ook in Israël regelmatig op tafel komt.
Let wel, harissa is pittig, dus als je eters hebt die niet zo goed tegen pittig kunnen zou ik die beetje bij beetje toevoegen aan het mengsel tot de pittigheid acceptabel is; de rest kun je vervangen met verdunde tomatenpuree. Serveer het elk gewenst stukje vlees of vis met couscous of rijst.

Bijgerecht voor 6 personen

  • 2 grote bloemkolen
  • 3 el rozenharissa (online verkrijgbaar) of gewone harissa
  • 4 el vloeibare honing
  • 1 el olijfolie, plus extra om in te bakken
  • 1 tl kaneel
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 4 el lichte tahin
  • 6 el Griekse yoghurt
  • een flinke kneep citroensap
  • 6 ingelegde citroenen, pitjes verwijderd en in dunne schijfjes
  • een flinke handvol geroosterd amandelschaafsel
  • 15 g bladpeterselie, grofgehakt

 

Stap 1
Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snijd elke bloemkool in 4 even dikke plakken. Snijd of schaaf wat van de buitenste plakken af zodat ze grotendeels plat zijn en alle plakken gelijkmatig garen.

Stap 2
Meng de harissa met de honing, de olijfolie en de kaneel in een kleine kom en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het harissamengsel over de bloemkool.

Stap 3
Verhit wat olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de bloemkoolplakken in de hete olie, verlaag het vuur en bak 6 tot 8 minuten aan beide kanten, tot ze gaar en geroosterd zijn. De bloemkool wordt onvermijdelijk donker. Dat komt niet alleen door de kleur van het specerijenmengsel, maar ook door de suiker in de honing die verbrandt. Dit is onderdeel van de smaak van het gerecht en niets om je zorgen over te maken. Als alternatief kun je de plakken bloemkool ook 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C roosteren.

Stap 4
Meng intussen de tahin met de yoghurt en het citroensap in een kom en breng goed op smaak met zout. Roer er lauw water door, met 1 eetlepel tegelijk, tot het yoghurtmengsel de consistentie van een saus heeft.
Leg de bloemkool op een grote schaal of borden. Sprenkel de yoghurtsaus en overgebleven marinade erover, garneer met de ingelegde citroen, het geroosterde amandelschaafsel en de bladpeterselie en serveer.

Béte avon!
Eet smakelijk!

 

Recept komt uit “Feasts” van Sabrina Ghayour

EN / NL/ עב