Ook in de Tweede Kamer wordt er volop gesproken over het conflict dat op dit moment in Israël gaande is. Daarbij komen soms opvallende dingen langs. Zo pleitte Sylvana Simons van BIJ1 voor een volledige economische boycot van Israël en maakte SP-Kamerlid Jasper van Dijk een vergelijking met de strijd tussen Robocop en Pietje Bell.

Algehele boycot
Er werd donderdag gedebatteerd over de Europese top later deze maand. Sylvana Simons begon tijdens haar bijdrage over de situatie in Israël en uitte daarbij ernstige beschuldigingen: “Wat we in de afgelopen weken hebben kunnen zien is hoe 73 jaar aan illegale annexaties, apartheidswetten en apartheidsbeleid, etnische zuivering en geweld tegen Palestijnen uiteindelijk leidden tot ernstige situaties. We zagen hoe de levens van jonge kinderen, de vrije pers, klinieken, scholen en onschuldige burgers niet gespaard bleven.”

“Feitelijk is Israël de agressor die deze escalaties heeft veroorzaakt en vredesonderhandelingen weigert.”

Volgens Simons kan en mag Nederland geen vriend van Israël zijn: “De heer Rutte, en Joost mag weten met welke pet op het was, tweette deze week dat Nederland het recht van Israël op zelfverdediging steunt. Terwijl feitelijk Israël de agressor is die deze escalaties heeft veroorzaakt en vredesonderhandelingen weigert. Terwijl de bombardementen van Hamas kunnen rekenen op een oordeel, blijven de bombardementen door Israël vrij van eenzelfde oordeel van deze demissionaire premier. De tweet was eenzijdig en gaat voorbij aan het structurele leed en de onderdrukte positie van de Palestijnen.”

De fractievoorzitter van BIJ1 wil daarom dat Nederland er tijdens de komende Europese top op aan zal gaan dringen dat het op dit moment geldende associatieverdrag met Israël wordt opgeschort: “Het is zaak dat we concluderen dat het ontmoedigingsbeleid tegen nederzettingen niet heeft gewerkt en dat we dit beleid om moeten zetten in een algehele boycot van handel met en investeringen in Israëls apartheidsregime.”

Pietje Bell
Ook de bijdrage van SP-Kamerlid Jasper van Dijk was op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. Hij maakte daarin namelijk een opvallende vergelijking. Hoewel hij stelde dat je altijd op moet passen met het maken van vergelijkingen, deed hij dat vervolgens toch: “Je zou Israël kunnen vergelijken met Robocop en de Palestijnen met Pietje Bell”, probeerde hij het conflict te duiden. “Pietje Bell loopt wel te klieren af en toe maar hij ligt wel bloedend op de grond op dit moment.”

Wellicht had Van Dijk beter kunnen luisteren naar zijn eigen waarschuwing, want het kwam hem direct op flinke kritiek te staan “Meer dan 4000 raketten afvuren op Israël is volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk ‘klieren van Pietje Bell’”, reageert SGP-raadslid Tom de Nooijer. “Te ziek voor woorden. Té ziek.” Ook Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuws Israëlietisch Weekblad, reageerde op de uitspraken van Van Dijk. Ze deelde een filmpje van een raket die de woensdagavond werd afgeschoten vanuit Gaza en vrijwel direct weer neerstortte: “Kijk, Jasper van Dijk, Pietje Bell haalde vanavond weer wat kattenkwaad uit en dat grapje kwam neer op de eigen Gazaanse bevolking. Maar niet getreurd, eventuele doden komen op het conto van Robocop.”

“Pietje Bell loopt af en toe  wel te klieren, maar ligt bloedende op de grond op dit moment.”

Ook tijdens het debat zelf kreeg Van Dijk het vuur aan de schenen gelegd door de vergelijking die hij maakte. Zo stelde Raymond de Roon namens de PVV dat de SP tegen een terroristische organisatie als Hamas aanschuurt door dergelijke vergelijkingen. Ook CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers reageerde direct: “Die vergelijking steekt mij eerlijk gezegd wel. Hamas heeft als doel zoveel mogelijk burgers te raken. Israël doet nog zijn best om zo min mogelijk burgers te raken in een dichtbevolkt gebied waar ze doelen uitzoeken die legitiem zouden kunnen zijn vanuit hun perspectief. Er zijn meer dan 3000 raketten afgevuurd op dorpen en steden. Soms hebben mensen 15 seconden om te rennen van de school of hun werkplek naar een schuilkelder. Er vallen daar doden. Het volstrekt willekeurig afschieten van raketten, Pietje Belle die een beetje aan het klieren is. Dat is toch misplaatst?”

Van Dijk reageerde door te stellen dat hij een dergelijke vergelijking eerder in de krant zag en dat het hem meer gaat over het grote verschil tussen Israël en Palestina qua macht en kracht: “De raketten die Hamas stuurt, keur ik af. Sterker nog: al het antisemitisme dat bij welke demonstratie dan ook plaatsvindt, keur ik af. Absoluut fout. Maar we moeten het hoofd koel houden. Israël is hier de bovenliggende partij en neemt de Palestijnse gebieden steeds verder in. De Palestijnen zijn de onderliggende partij. Raketten van Hamas? Fout. Maar het wordt wel tijd dat we Israël aanspreken op de kolossale overmacht en het keiharde geweld dat zij toepassen.”

Ongelukkige vergelijking
Later gaf het SP-Kamerlid op Twitter toe dat geen gelukkige vergelijking was: “Antisemitisme en Hamas raketten zijn verwerpelijk, vanzelf”, schreef hij op het medium. “Maar waarom geen woord van de regering over buitensporig geweld van Israël, beschietingen op Palestijnse burgerdoelen? Het is zo eenzijdig. De vergelijking met Pietje Bell en Hamas heb ik overigens niet gemaakt, wel met Palestijnen, maar gezien alle tweets was die vergelijking niet gelukkig. Het moet gaan over de zaak: stop het geweld, van beide kanten.” Ook daar reageerde Gert-Jan Segers overigens weer op: “Beter dit”, was zijn korte commentaar.

Voormalig ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins en CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper bespreken de situatie in Israël in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 3:50


Bronvermelding:
Datum:        23-06-2021
Beeld:          CIP
Website:      cip.nl


 

 

EN / NL/ עב