Voordat EU-voorzitter Ursula Von der Leyen bij de Palestijnse leider Abbas langsging om hem een zak geld van € 200 miljoen en alle financiële steun aan te bieden, ontving ze op de Ben Gurion Universiteit van de Negev in Beersheba een eredoctoraat.

In haar toespraak zei Von der Leyen: “Antisemitisme is niet verdwenen. Het vergiftigt onze samenlevingen nog steeds. En antisemitische aanvallen vinden vandaag de dag plaats in Europa. Het is een nieuwe bedreiging, en het is hetzelfde oude kwaad. Elke nieuwe generatie moet verantwoordelijkheid nemen zodat het verleden niet terugkeert.”

Ze zei verder dit ook centraal te stellen op de agenda van de Europese Commissie, omdat het de maatschappij vergiftigd.

Verder zei ze “dat ze op zoek was naar nieuwe manieren van samenwerking tussen de Europese Commissie en Israël op het gebied van energie, vanwege de afhankelijkheid aan Rusland op het gebied van aardgas en olie”.

“Het Kremlin heeft onze afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen gebruikt om ons te chanteren”, zei ze. “Sinds het begin van de oorlog heeft Rusland opzettelijk de gasleveringen aan Polen, Bulgarije en Finland, en Nederlandse en Deense bedrijven stopgezet, als vergelding voor onze steun aan Oekraïne.”

Maar het optreden van Moskou “versterkt alleen ons besluit om los te komen van onze afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen”, zei ze en een pijpleiding in de oostelijke Middellandse Zee aan te leggen voor het transport van aardgas uit Israël.

“Dit is een investering in de energiezekerheid van zowel Europa als Israël”, zei ze.

“In dit kleine stukje land Israël leven mensen van alle religies en geboren op alle continenten samen”, zei ze. “Families die hier al generaties lang wonen en families die net zijn aangekomen. Diversiteit kan een enorme kracht zijn. Toch is de weg naar vreedzaam samenleven lang, zei ze.”

“De sterkste band die we delen is ons geloof in democratie en in democratische waarden”, zei ze, terwijl ze de erfenis en visie van de eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, prees.

Von der Leyen voegde eraan toe dat ze als jong meisje was geïnspireerd door Golda Meir, die van 1969 tot 1974 de premier van Israël was.

“Democratie heeft onze speciale vriendschapsband door de decennia heen versterkt”, voegde ze eraan toe. “Vandaag meer dan ooit moeten democratieën als Europa en Israël dichter bij elkaar komen.”

Von der Leyen schilderde de Russische invasie van Oekraïne af als een aanval op de democratie zelf, en prees Israëls humanitaire hulp en de opvang van enkele Oekraïense vluchtelingen.

Naschrift Redactie Radio Israel: We willen niet zuur zijn, maar uit deze handelwijze spreekt duidelijk dat er sprake is dat mevrouw Von der Leyen met twee tongen of beter gezegd met een gespleten tong spreekt. Eerst anti-semitisme veroordelen in sterkte bewoordingen en even later, nota bene op dezelfde dag, een, of misschien wel de grootste anti-semitische organisatie steunen met maar liefst 200 miljoen Euro…


Bronvermelding:
Datum:        15-06-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Europese Commissie
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב