In zijn nieuwste column op CIP.nl reageert Tweede Kamerlid Eppo Bruins op de uitspraken van Tunahan Kuzu. De voorman van Denk zei eerder deze week dat er sprake zou zijn van Israëlische inmenging in Nederland, onder meer omdat de ambassade de ChristenUnie zou helpen met het schrijven van moties. 

Het was een curieus moment, afgelopen week in de Tweede Kamer. Het moest maar eens afgelopen zijn met de Israëlische inmenging in ons land, meende Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu, en dus vroeg hij een debat aan. Er was geen steun voor van andere partijen, maar ChristenUnie-collega Joël Voordewind reageerde gevat: als er dan toch over gesproken zou worden, zou hij niets te verbergen hebben. “Ik wacht alleen nog even op de instructie van de Israëlische ambassadeur wat onze inbreng wordt voor dat debat,” grapte hij.

De aanleiding van de uitspraken van Kuzu was niet meer dan een hoax.

En zo werd er vooral gelachen om het voorval. De Kamerleden van Denk zitten zelf nogal eens op één lijn met het huidige Turkse regime (ik druk me voorzichtig uit) en dus werd het verzoek nauwelijks serieus genomen. En terecht natuurlijk: de aanleiding – afstemming over een motie die er volgens Denk was geweest tussen de ChristenUnie en de Israëlische ambassade – was niet meer dan een hoax.

U zou kunnen zeggen: tot zover een storm in een glas water. En toch begin ik er mijn column mee. Omdat het voor iets groters staat. Dit voorval laat zien hoe je in de huidige tijd verdacht bent als je het ook maar een klein beetje voor Israël opneemt. Dan móet je wel aan de leiband van de Mossad lopen. Dan ben je onderdeel van een complot, dan deug je niet.

Nee, veel populairder is het om juist kritisch op Israël of zelfs ronduit anti-Israël te zijn. Niet alleen in het Nederlands parlement, maar veel breder, op het hoogste niveau van de Verenigde Naties.

Dit voorval laat zien hoe je in de huidige tijd verdacht bent als je het ook maar een klein beetje voor Israël opneemt.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het legitiem om kritiek te hebben op wat regeringen van andere landen besluiten en doen. Oók op de regering van de staat Israël. Maar de VN als neutrale organisatie heeft haar geloofwaardigheid ten opzichte van Israël verloren en neemt het land dat zo vaak letterlijk onder vuur ligt, veel te vaak ook figuurlijk onder vuur.

De uitkomst van de laatste vergadering van de VN was – opnieuw – bizar te noemen. De vergadering nam acht resoluties aan, allemaal exclusief gericht tegen Israël. Nederland stemde met zeven van de acht resoluties in, ‘want bijna heel Europa deed dat óók’. Wat ik zei: het is populair om hieraan mee te doen.

De resoluties waren ingebracht door het ‘speciale politieke en dekolonisatie comité’ van de VN. De resolutie waarin er niet meer gesproken wordt over de Tempelberg, maar die ervoor kiest alleen over ‘Haram al-Sharif’ te spreken, haalde ook breder het nieuws.
Het is geen incident. Sinds 2006 zijn in de VN Mensenrechtenraad 66 resoluties aangenomen die stelling nemen tegen Israël. Ter vergelijking: Syrië, Soedan, Myanmar, Congo en Noord-Korea zijn – gezamenlijk – goed voor tachtig veroordelingen. Saoedi-Arabië en China zijn zelfs nooit ergens voor veroordeeld.

Israël kan in de wereld maar op de steun van een paar landen rekenen. Er is een overgrote meerderheid in de Mensenrechtenraad en in de Algemene Vergadering van de VN die tegen Israël is. Een aantal staat die staat daadwerkelijk naar het leven.
En dus is het tijd de rug te rechten. Als Verenigde Naties. Als Nederland. Als fracties in de Tweede Kamer.

En vindt u mij, of de ChristenUnie, te veel pro-Israël? Niet redelijk?

Oordeel dan eens zelf. Die motie waar deze week – met dank aan Kuzu – zoveel om te doen was, stelde dat als Israël speciale etiketten moet uitgeven om aan te geven dat een product uit betwist gebied komt, dat dat dan ook voor andere landen moet gelden.

Dus, ja, ook voor het door Turkije bezette deel van Cyprus. Is dat onredelijk?

Ik ben benieuwd wat de collega’s van Denk dáár van vinden.

Misschien eens bellen met de Turkse ambassade?

Eppo Bruins is Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie en schrijft columns voor CIP.nl.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   30-11-2019
Auteur:   Eppo Bruins
Beeld:    CIP
Website: https://cvandaag.nl/

– – – – –

EN / NL/ עב