Op een foto van de enige synagoge van Beiroet is slechts kleine schade te zien aan het interieur van het 95 jaar oude gebouw na de vernietigende explosie eerder deze week.

Beirut na de explosie in een opslagplaats voor ammoniumnitraat op 4 augustus 2020

De afbeelding van de Maghen Abraham-synagoge verscheen vorige week donderdag op de pagina van een Facebook-groep genaamd de Lebanese Jewish Community Council. De foto wordt begeleid met ​​de woorden: “Maghen Abraham na de explosie in de haven van Beiroet.”

Meer dan 150 mensen stierven door de explosie, die volgens de autoriteiten in eerste instantie plaatsvond in een opslagfaciliteit voor ammoniumnitraat. Maar president Michel Aoun zei vrijdag, dat de mogelijkheid van “buitenlandse interventie” ook wordt onderzocht.

De explosie vernietigde enkele gebouwen en beschadigde duizenden meer, waardoor ongeveer 300.000 mensen dakloos werden, aldus The Daily Star.

De foto van de synagoge (zie bovenaan) toont wat puin en stof op de vloer van de synagoge en op enkele stukken plastic zeil die de banken bedekken. De muren vertonen geen scheuren en het is niet duidelijk of de glasramen waren verbrijzeld, maar de kozijnen lijken nog steeds op hun plaats te zitten.

De ontploffing vond plaats ongeveer anderhalve kilometer ten westen van de synagoge, die grenst aan het regeringspaleis van Grand Serail. Dat gebouw heeft meer schade opgelopen, waaronder deuren die uit hun scharnieren zijn gerukt.

Libanon heeft geen georganiseerde joodse gemeenschap meer en er zijn nog maar heel weinig joodse inwoners. De synagoge is desondanks vorig jaar na een grondige renovatie heropend.

 

__________________________________________________
Bronvermelding
Auteur: Cnaan Liphshiz, JTA
datum: 8 augustus 2020
afbeelding in artikel: Reuters
_________________________________________________

EN / NL/ עב