De gemeente Eindhoven gaat de straatnaambordjes in de wijk Vlokhoven nu toch vervangen. Dat blijkt uit een mail van de gemeente die in handen is gekomen van het NIW. Op de borden van onder andere de Jerusalemlaan, Nazarethlaan en het Tiberiaspad staat nu nog de tekst ‘plaats in Palestina’.

De onvrede over de bordjes, die deze ondertitel al sinds 2008 dragen, laaide een paar weken geleden zowel in Nederland als in Israël opnieuw op. In 2014 beloofde de gemeente al dat ze bij reguliere vervanging zouden worden veranderd. Dat bleek begin februari van dit jaar nog steeds niet het geval te zijn. Op de vraag van het NIW wanneer deze foutieve informatie dan wel zou worden weggehaald, werd geantwoord dat vervanging nog niet in de planning stond en die nog wel jaren kon gaan duren.

Maar, zo blijkt nu, Eindhoven is tot inkeer gekomen. De gemeente ontving na de vragen van het NIW ook berichten van andere instanties, zoals de Israëlische ambassadeur, Christenen voor Israel en zangeres Lenny Kuhr die de trotse bezitster is van de erepenning van Eindhoven. “Met name wordt gevraagd om de ondertitel “stad in Palestina” te verwijderen bij de Bethaniëstraat, Bethelstraat, Bethlehemlaan, Gibeonstraat, Hebronstraat, Jericholaan, Jerusalemlaan, Judealaan, Nazarethlaan, Nebostraat, Samarialaan, Sichemstraat, Sionstraat, Taborstraat en Tiberiaspad,” zegt de gemeente, waaraan wordt toegevoegd dat er inmiddels nieuwe straatnaamborden, zonder onderschrift, dus al zeker niet met de ‘verduidelijking’ Plaats in Palestina, zijn besteld en dat deze naar verwachting eind maart/begin april zullen worden vervangen.

Dat staat dus haaks op de eerdere reactie dat de bordjes niet aan vervanging toe waren en de bewering dat de onderschriften zouden verwijzen naar ‘het bijbelse Palestina’.

“Wij vinden het vervelend als mensen zich door deze straatnaambordjes of de huidige discussie gekwetst voelen,” meldde de gemeente.

Twee weken stelde de PVV nog Kamervragen over de kwestie aan interim-minister van Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven. “Deelt u de mening dat de reden van de gemeente ‘dat de bordjes niet snel slijten’ een heel slap excuus is en het anti-Israëlbeleid van Eindhoven pijnlijk blootlegt?” Daarbij vroeg de partij of zij de bordjes zélf mochten herstellen, als de gemeente niet mee zou werken aan de vervanging. Dat lijkt nu niet meer nodig te zijn.

 

_______________________________
Bronvermelding
Auteur: redactie Nieuw Israëlitisch Weekblad
Datum: 22 februari 2020
Website: www.niw.nl
Afbeelding: IsraëlCNN
_______________________________

EN / NL/ עב