Na een golf van anti-Israëlische protesten in heel Duitsland die verband houden met het aanhoudende geweld tussen Israël en Gaza, hebben de politieke leiders hier gezworen hard op te treden tegen demonstranten die antisemitische retoriek hebben gebruikt en Joodse instellingen hebben aangevallen.

“Iedereen die antisemitische haat verspreidt, zal de volledige kracht van de wet voelen”, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer in een verklaring.

Hij voegde er zondag in een interview met de Bild am Sonntag-tabloid aan toe: “We zullen het verbranden van Israëlische vlaggen op Duitse bodem en aanvallen op Joodse faciliteiten niet tolereren.”

Bondsdag-president Wolfgang Schäuble riep op tot meer veiligheid voor Joodse gemeenschappen en instellingen aan de vooravond van de Shavuot-feestdag op zondag. Vanwege maatregelen om de pandemie van het coronavirus te stoppen, staan ​​de meeste synagogen nog steeds alleen een verminderde opkomst of observaties op afstand toe.

Hoewel de meeste demonstranten de afgelopen dagen naar verluidt vreedzaam waren, probeerden sommigen Israëlische vlaggen in brand te steken, anti-joodse scheldwoorden te riepen en juichten ze de bombardementen op Tel Aviv toe.

Het persbureau Deutsche Welle meldde dat 180 mensen van het treinstation in de westelijke stad Gelsenkirchen naar een synagoge marcheerden met antisemitische leuzen. Verschillende personen werden gearresteerd nadat stenen door de ramen van meerdere synagogen in verschillende steden waren gegooid.

Vorig jaar maakte Duitsland het illegaal om de vlag van een vreemde staat waarmee ze diplomatieke betrekkingen onderhouden in het openbaar te vernietigen of te beschadigen. Het is ook illegaal om aan te zetten tot haat of op te roepen tot geweld tegen een groep of individuen op een manier die de vrede zou kunnen verstoren; onder de wet vallen bijvoorbeeld racisme, antisemitisme en homofobie.

Aiman ​​Mazyek, hoofd van de Centrale Raad van Moslims in Duitsland, noemde de incidenten “walgelijk” en zei in een verklaring aan de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dat “Iedereen die synagogen en Joden aanvalt onder het voorwendsel van kritiek op Israël, elk recht op solidariteit heeft verloren.”

De Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DITIB) deed een beroep op moslims om weg te blijven van de demonstraties, meldde Deutsche Welle.

Het valt nog te bezien of verdachten die de afgelopen dagen zijn gearresteerd, zullen worden beschuldigd van het aanzetten tot antisemitisme.

Bronnen:

  • naar een artikel van Toby Axelrod “Germany vows to crack down on antisemitism at Israel protests” van 18 mei 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel “Germany: Antisemitic protesters will feel ‘full force’ of the law” van 16 mei 2021 en een artikel “Israel-Gaza crisis: Police break up pro-Palestinian rallies in German cities” van 15 mei 2021 op de site van Deutsche Welle (DW)
————————-
Bronvermelding:
Datum:         19-05-2021
Website:      brabosh.com
————————
EN / NL/ עב