De rooms-katholieke hulpbisschop van Jeruzalem beschuldigt de Israëlische overheid ervan bewust te pogen ‘de niet-Joodse bevolking te reduceren’.

Aanleiding is de uitzetting van een Filipijnse vrouw die sinds twintig jaar in Israël woont en haar dertienjarige zoon die in Israël is geboren. Volgens de Israëlische overheid verblijft Rosemarie Perez al sinds tien jaar illegaal in Israël.

Perez werkte sinds 2000 als verzorgster. Toen haar werkgever overleed, besloot ze illegaal te blijven en had ze meerdere banen. Volgens de Israëlische immigratiewet moet een zwangere vrouw die in Israël werkt haar kind naar haar geboorteland sturen om een verlenging van een visum te kunnen krijgen. De Turkse vader van haar zoon is naar Turkije vertrokken en heeft alle banden verbroken.

Hulpbisschop Giacinto-Boulos ­Marcuzzo van het Latijnse patriarchaat in Jeruzalem spreekt tegenover persbureau AsiaNews over ‘een ernstige en onaanvaardbare situatie’. Zij zijn ‘geen gevaar voor de veiligheid’, volgens Marcuzzo.

De hulpbisschop zegt verder dat de aanwezigheid van buitenlandse geestelijken in Israël minder problematisch is: ‘We hebben immers geen kinderen, in tegenstelling tot immigrantengezinnen, hoe vreedzaam deze ook zijn.’

Israël poogt momenteel meerdere buitenlanders uit te zetten. Volgens AsiaNews is vooral de Filipijnse gemeenschap getroffen. Onder hen zijn meerdere kinderen en jongeren die vaak slechts Hebreeuws spreken.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   15-08-2019
Auteur:   Hendro Munsterman
Beeld:    epa / Amel Pain
Website: https://www.nd.nl

– – – – –

EN / NL/ עב