Ambassadeurs van de EU-landen hebben het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken duidelijk gemaakt dat ondanks het besluit van Israël om enkele Palestijnse “maatschappelijke organisaties” als terroristische organisaties te verklaren, ze geld naar hen zullen blijven overmaken. De Europeanen bekritiseerden ook de IDF-invallen.

Israël zegt dat de Unie van Palestijnse Vrouwencomités, het Bisan Research and Advocacy Center, Addameer, dat Palestijnse veiligheidsgevangenen vertegenwoordigt in Israëlische militaire rechtbanken, Al-Haq, Defence for Children-International in Palestina, en de Union of Agricultural Werk Comités worden geëxploiteerd als een arm van de terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

Tijdens een buitengewone bijeenkomst in Jeruzalem, die werd georganiseerd door het hoofd van de afdeling West-Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Talia Ledor Persher, hebben de 17 EU-ambassadeurs, onder leiding van EU-ambassadeur in Israël Dimitar Tzanchev, duidelijk gemaakt door te zullen blijven gaan met het financieren van de deze zes nu verboden NGO’s.

“Deze acties zijn onaanvaardbaar. De Europese Unie steunt krachtig een vrij en sterk maatschappelijk middenveld. We zullen Palestijnse welzijnsorganisaties blijven steunen die een rol spelen bij het bevorderen van mensenrechten en democratische waarden. Tot nu toe is er geen substantiële informatie verstrekt ontvangen van Israël die een heronderzoek van ons beleid zou rechtvaardigen,” aldus de EU-diplomaten.

In juli zei de Europese Unie dat ze de financiering van Al Haq zou verlengen, nadat ze geen bewijs van onregelmatigheden had gevonden. Al-Haq is een van de oudste Palestijnse rechtengroepen die actief is op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. De organisatie werd in 1979 opgericht door advocaat Raja Shehadeh.

De groep is betrokken geweest bij het indienen van rapporten bij het Internationaal Strafhof, dat sinds 2014 een onderzoek opende naar mogelijke oorlogsmisdaden in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

Een van de leiders van de inmiddels door Israël verboden Palestijnse NOG Addameer, Samer Arbid, was betrokken bij de moord op Rhina Shnerb,17, op 23 augustus 2019.


Bronvermelding:
Datum:        23-08-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב