De Oekraïense president Volodimir Zelensky gaf op 15 maart 2022 voor het eerst toe dat zijn land niet kan toetreden tot de NAVO. Dat was het belangrijkste argument voor Rusland om Oekraïne binnen te vallen (lees verder).

Eindelijk een doorbraak in de gesprekken! Als president Zelensky dat een maand eerder had gezegd, was er geen oorlog met Rusland geweest, geen duizenden doden, geen oorlogsschade, geen 3 miljoen vluchtelingen, geen uitbreiding van de Navo tot aan de Russische grens…

De verklaring van Zelensky was voorspelbaar maar komt toch nog vrij onverwacht hard binnen bij de de NAVO, EU en VS die hun droom om de westerse invloedsfeer uit te breiden tot aan de poorten van Moskou letterlijk in rook zien opgaan.

Topoverleg is in de maak: de Amerikaanse president Joe Biden komt op 24 maart 2022 naar Brussel. Hij zal deelnemen aan een NAVO-top in het teken van de oorlog in Oekraïne en ook aan een EU-top. Dat laatste is uitzonderlijk.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg kondigde eerder vandaag al aan dat volgende week donderdag de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-lidstaten samenkomen op het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie in Brussel.

Lees meer op de website van Brabosh.

EN / NL/ עב