Waarschijnlijk vaart de Ark van Noach volgend jaar al naar Israël. Dit vertelt Johan Huibers, de bouwer van de 122 meter lange en zeven verdiepingen tellende replica, tijdens een interview met RTV Rijnmond. De bedoeling is dat het gevaarte gaat aanleggen in het Hadera Stream/River Park.

“Dat er interesse getoond is uit Israël vind ik wel erg mooi,” zegt Johan. “Ik ben twee weken geleden teruggekomen na gesprekken met investeerders en de gemeente. Eigenlijk zijn ze dronken van de Ark geworden, zo mooi vinden ze het.” Het is daarom ook niet de vraag òf maar wanneer de Ark in Israël mag gaan aanleggen.

Momenteel ligt de Ark al sinds 2016 nutteloos aan de kade in Krimpen aan de IJssel waar de gemeenteraad kennelijk geen enthousiast fan zijn. Vanaf het moment dat de boot aanlegde eiste de gemeente allerlei aanpassingen voordat publiek erop mocht worden toegelaten. Daar waren ook vergunningen voor nodig die onbetaalbaar waren. Daarvoor heeft deze replica tussen 2012 en 2016 zonder problemen in Dordrecht en Rotterdam gelegen. Het was altijd Huibers’ bedoeling geweest dat de Ark overal ter wereld tentoongesteld kon worden. Dat er in Israël zo’n grote belangstelling voor is, is bemoedigend.

Volgens Huibers is de Ark gereed om afgezwaaid te worden. Alle levende dieren die aan boord waren hebben een goed onderkomen gekregen en alle bewegende onderdelen zijn vastgezet. De hokken zijn schoon, klaar om in Israël nieuwe beesten te ontvangen. De gemeenteraad van Krimpen aan de IJssel geeft geen toestemming voor afscheidsfeest aan boord, tot grote teleurstelling van Huibers.

Wij van Radio Israel wensen Huibers veel succes en zegen bij deze nieuwe ontwikkelingen en alvast behouden vaart!

EN / NL/ עב