Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de term ‘Palestijnse gebieden’ verwijderd van een webpagina met landen en gebieden die onder een van de bureaus vallen.

Een woordvoerster zei dat dit geen weerspiegeling is van een wijziging in het Amerikaanse beleid. “De website wordt bijgewerkt,” vertelde de woordvoerster van het ministerie aan The Jewish Telegraphic Agency in een e-mail. “Ons beleid is niet gewijzigd.

Een journalist met expertise in het Midden-Oosten, Aaron Magid, zag de verandering vorige week. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had minstens tot 2017 ‘Palestijnse gebieden’ aangemerkt als een gebied onder toezicht van zijn Bureau voor Nabije Oosten-zaken.

Palestijnen weer boos
Palestijnse functionarissen hebben op zondag scherp uitgehaald naar de Verenigde Staten voor het schrappen van hun ‘imaginaire staat’ van de lijst van landen.

Nabil Abu Rudaineh, woordvoerder van het PA-presidentschap, zei dat de verwijdering “consistent is met de ideeën van Israëlisch extreem-rechts en een nooit gezien dieptepunt in het Amerikaanse buitenlands beleid.” Hij zei ook dat de beweging van de VS “in de context komt van wanhopige pogingen om de Palestijnse zaak en zijn volk teniet te doen.

De Palestijnen verwierpen en veroordeelden het gebaar dat volgens Rudaineh “aantoont dat de Amerikaanse regering bevooroordeeld is ten gunste van de Israëlische bezetting” en het “weerspiegelt de inhoud van de zogenaamde American Deal of the Century.

Hij waarschuwde ook dat “er geen vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio zal zijn zonder de oprichting van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem Als hoofdstad op de grenzen van 4 juni 1967.

De secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) Saeb Erekat veroordeelde ook de schrapping en zei dat “Het annuleren van Palestina (Palestijnse Autoriteit of Palestijnse gebieden) van de lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet gerelateerd aan Amerikaanse nationale belangen.

Erekeat zei dat de verandering ging over “het bevorderen van de agenda” van de nederzettingenbeweging, die vindt dat de Israëlische soevereiniteit moet worden toegepast over gans Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

Geen vredeswil, geen dollars
De regering-Trump heeft vrijwel alle uitbetalingen aan de PA afgeschaft – ongeveer 400 miljoen dollar per jaar – die de Verenigde Staten aan de Palestijnen hadden doorgegeven.

Het heeft ook de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem verplaatst, terwijl zijn Palestijnse belangenafdelingen zijn naar de ambassade zijn overgeheveld. Amerikaanse functionarissen behandelden eerder Palestijnen vanuit een apart consulaat in Jeruzalem.

Trump-ambtenaren hebben zich ook teruggetrokken uit het bevoordelen van een Palestijnse staat als resultaat van vredesonderhandelingen. President Donald Trump, die maandag een multilaterale top bijwoonde, opperde dat hij de Palestijnse financiering zou kunnen herstellen als de Palestijnen bereid zijn om het vredesproces te hervatten.

De Palestijnen stopten met samenwerken met Trump nadat hij Jeruzalem als de hoofdstad van Israël had erkend, zonder een evenredige erkenning van Palestijnse claims op delen van de stad, in december 2017.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   27-08-2019
Website:

– – – – –

 

EN / NL/ עב