Terwijl de oorlogstrommels klinken in Oekraïne te midden van een grootschalige Russische invasie sloegen, schatte de Israëlische ambassade in het Oost-Europese land donderdagochtend dat er nog 8.000 Israëlische staatsburgers in het land waren.

Het luchtruim van het land was volledig gesloten en Israëlische luchtvaartmaatschappijen hielden alle vluchten aan de grond. De enige manier om het land uit te komen is over land. Israël heeft de afgelopen dagen gecoördineerd met landen die grenzen aan Oekraïne – Polen, Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije – om een ​​soepel vertrek voor Israëli’s te garanderen.

Na escalerende vijandelijkheden voerde minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid een situatieanalyse uit bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft contact met het personeel van de Israëlische ambassade in Oekraïne, die zich momenteel in de westelijke stad Lviv bevindt na te zijn geëvacueerd uit de hoofdstad Oekraïne.

De Israëlische missie in Lviv heeft de afgelopen 24 uur honderden aanvragen ontvangen van Israëli’s die Kiev willen ontvluchten. De Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Michael Brodsky, zei dat ze een toestroom van honderden Israëli’s en Joden naar Lviv verwachtten die naar buurland Polen wilden evacueren.

“We zijn overspoeld met telefoontjes, ook naar onze persoonlijke mobiele telefoons die sinds 5 uur ’s ochtends niet zijn gestopt”, vertelde Brodsky aan Ynet. “De boodschap die we aan iedereen willen overbrengen – als je onze hulp nodig hebt, ga naar Lviv, we zullen proberen iedereen te helpen, alle Israëlische burgers. We blijven voorlopig hier, maar het hangt allemaal af van de ontwikkelingen ter plaatse en als onze diplomaten in gevaar zijn, zullen we ze natuurlijk ook hier vandaan evacueren.”

Brodsky meldde ook dat hij ontploffing en sirenes heeft gehoord in de westelijke Oekraïense stad die grenst aan Polen. “We hoorden een explosie. Er waren sirenes en de media meldden dat verschillende militaire sites in de buurt zijn getroffen. We hadden eerlijk gezegd niet gedacht dat het zover zou komen, maar dit is de nieuwe realiteit”, zei hij.

Israël gaf Rusland de exacte locatie door van zowel de ambassade in Kiev als de tijdelijke missie in Lviv, zodat de Israëli’s geen gevaar lopen. Leiders van de Joodse gemeenschap in Oekraïne zeiden dat rabbijnen de komende uren een spoedvergadering zullen houden waarin ze zullen bespreken of vrouwen en kinderen uit oostelijke gemeenschappen naar veiliger locaties in het westen van het land moeten worden geëvacueerd.

“We roepen alle Joden over de hele wereld op om te bidden voor vrede en hopen dat deze oorlog zal eindigen zonder slachtoffers”, zei de Joodse federatie van het land in een verklaring. “We zijn er zeker van dat we binnenkort het bijbelse concept van ‘zij zullen hun zwaarden tot ploegscharen zullen omsmeden en hun speren tot snoeimessen’ zullen zien ontstaan.”


Bronvermelding:
Datum:        25-02-2022
Beeld:          Israël’s ambassadeur aan Oekraïne, Michael Brodsky, op 24 februari 2022 in Lviv, in het Westen van Oekraïne
Website:      brabosh.com


 

EN / NL/ עב